Cum alegem o coroană dentară?

Coroana dentară este partea vizibilă a dintelui. O coroană artificială este concepută pentru a restabili estetica, funcționalitatea și pentru a proteja un dinte parțial distrus.

În funcție de tipul de material, coroanele dentare sunt împărțite în:

  • Coroane metalice. Sunt realizate din aliaje de diferite metale. Pot fi turnate sau frezate.
  • Coroane nemetalice: plastic sau ceramică. Instalarea unei coroane din plastic este indicată doar ca măsură temporară. Coroanele integral ceramice sunt recomandate pentru dinții anteriori.
  • Combinate: metalo-ceramice, metalo-acrilice, ceramică pe suport de dioxid de zirconiu. Coroanele din zirconiu sunt cele mai optime din punct de vedere al caracteristicilor. Sunt coroane estetice care au un cadru solid.

Coroanele dentare se clasifică în funcție de perioada de purtare în temporare sau permanente.

În primul caz, coroana dentară se instalează pentru o perioadă scurtă și este una dintre etapele montării unei structuri protetice permanente. Funcția coroanelor provizorii nu se limitează la păstrarea esteticii. Datorită etapei intermediare cu instalarea unei coroane temporare, sunt excluse creșterea excesivă a gingiilor în zona protetică, deplasarea dinților vecini și dezvoltarea cariilor. 

Ce tip de coroană să alegi?

Estetica nu este singurul criteriu în alegerea unei coroane dentare. Este important să se ia în considerare materialele de fabricație, fiabilitatea întregii structuri, biocompatibilitatea și prețul.

Există mai multe tipuri de coroane:

  • Coroane ceramice pe suport de zirconiu. Lucrările sunt realizate nu numai dintr-o componentă ceramică. Baza noului dinte este dioxidul de zirconiu. Coroanele imită perfect dinții naturali și restabilesc integritatea danturii. Cu o prelucrare de înaltă calitate, se pot obține rezultate estetice înalte. Coroanele sunt durabile și scumpe.
  • Coroane metalo-ceramice. Aceste coroane au o baza de metal durabil peste care se aplică un strat ceramic, care imită smalțul dinților. Coroanele metalo-ceramice sunt durabile, au o estetică bună, dar prezintă și dezavantaje. Învelișul ceramic nu este translucid ca dinții naturali. Baza este vizibilă în zona dintre stratul de smalț și gingie. În timp, această zonă devine mai vizibilă.
  • Coroane metalice. Materialul este foarte rezistent la uzură, nu crapă. Un dezavantaj semnificativ al unei astfel de proteze este aspectul inestetic. Astăzi, protezarea cu coroane metalice este o opțiune economică, folosită pentru a restabili integritatea dentiției dincolo de linia zâmbetului. Metalul este popular în rândul pacienților peste 50 de ani datorită costului său scăzut.

La fabricarea coroanelor se folosesc cele mai moderne tehnici și materiale. Pentru mulți pacienți, costul este adesea factorul determinant. Experții vă vor ajuta întotdeauna să faceți alegerea potrivită, și să alegeți opțiunea potrivită în mod individual.

Ce coroane sunt potrivite pentru dinții anteriori?

Care sunt cele mai bune coroane dentare pentru dinții din față? Dacă în urmă cu câteva decenii nu exista o alternativă demnă la coroanele metalo-ceramice, astăzi stomatologia a mers mult înainte. Pentru protezarea dinților frontali se folosesc:

  • dioxid de zirconiu;
  • ceramică integrală;

Coroanele integral ceramice sunt cea mai bună alegere pentru refacerea dinților anteriori. De mare importanță la refacerea integrității dentiției anterioare (canini și incisivi) este perfecțiunea materialelor, imitarea maximă a țesuturilor naturale și rezistența lor – toate aceste caracteristici sunt posedate de ceramica E-max.

Medicii stomatologi recomandă și coroanele din zirconiu, care sunt acoperite cu un strat ceramic. Coroanele din zirconiu sunt foarte durabile, iar stratul ceramic oferă rezultate estetice ridicate.

Ce coroane sunt potrivite pentru dinții laterali?

Dinții laterali practic nu sunt expuși zâmbetului, dar sunt implicați activ în procesul masticator. Medicii stomatologi recomandă instalarea de coroane dentare din zirconiu sau metalo-ceramică.

Metalo-ceramica se remarcă prin rezistență ridicată și estetică suficientă, dar necesită o prelucrare mai mare a țesutului dentar. În ciuda invazivității metodei de instalare, pacienții de multe ori aleg acest tip de coroană datorită costului mai redus.

Coroanele din zirconiu au caracteristici excelente. Materialul are o rezistență ridicată, împreună cu imitația completă a dinților naturali. La instalarea unor astfel de coroane, șlefuirea suprafeței țesuturilor este mai mică.

Related Posts

Articole recomandate:

Investigații medicale recomandate: Ghidul complet pentru o prevenție eficientă
Medici cu care trebuie neapărat să vorbești în primii ani de viață ai copilului – Iată care sunt consultațiile medicale pe care nu trebuie să le omiți!
Relația dintre Sănătate și Medicină – Împletirea Vitală pentru Bunăstarea Umană

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!