Cauze frecvente ale colesterolului marit

Colesterolul marit este o problema de sanatate cu care se confrunta tot mai multi romani. Conform ultimelor statistici, mai bine de 30% dintre romani au colesterolul ridicat, acest procent inregistrandu-se atat in zonele rurale, cat si in cele urbane. Din pacate, colesterolemia ridicata poate duce la o serie de afectiuni grave, fiind una dintre principalele cauze de deces la noi in tara.

Deoarece este guvernata, in mare parte, de factori ai stilului de viata, cum ar fi dieta, sedentarismul si fumatul, aceasta problema de sanatate nu numai ca este tratabila, dar poate fi si prevenita.

In randurile de mai jos vom explora cele mai frecvente cauze ale colesterolului ridicat si cele mai bune modalitati de a atinge niveluri sanatoase.

Genetica

Afectand aproximativ 1 din 500 de persoane, colesterolul mare ereditar, denumit si hipercolesterolemie familiala heterozigota (FH heterozigota), este rezultatul unei disfunctionalitati a unei gene. Doar jumatate din receptorii LDL ai unei persoane functioneaza daca are FH heterozigota, acest lucru putand cauza niveluri de LDL de trei ori mai mari decat cele ideale. Chiar si in acest caz, adoptarea unui stil de viata sanatos joaca un rol important in mentinerea unui nivel de colesterol cat mai bun. Cu toate acestea, multi oameni nu isi dau seama ca au aceasta afectiune genetica, iar detectarea si interventia precoce sunt esentiale pentru prevenirea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Dieta

Grasimile saturate cresc nivelul de colesterol LDL (denumit si colesterol “rau”), in timp ce alimentele bogate in fibre si acizi grasi omega-3, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile si pestele gras, il scad, crescand in acelasi timp nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”).

Compunerea dietei alimentare din legume, fructe, peste, carne slaba si lactate cu continut scazut de grasimi reprezinta una dintre cele mai bune metode de a-ti pastra inima cat mai sanatoasa si de a-ti mentine colesterolul general scazut.

Mananca mai putin din urmatoarele:

  • alimente procesate, ambalate si prajite;
  • orice grasimi trans;
  • alcool;
  • produse lactate cu continut mare de grasimi;
  • ulei vegetal procesat.

Mananca mai mult din urmatoarele:

  • cereale integrale, in special ovaz si orz;
  • fasole si leguminoase;
  • legume bogate in fibre solubile, cum sunt vinetele si bamele;
  • fructe bogate in fibre solubile, cum sunt merele, strugurii, capsunile si citricele;
  • tofu;
  • nuci;
  • peste gras, in special somon, macrou si sardine.

Obezitatea

Daca ai cu 20% mai mult peste greutatea pe care ar trebui sa o ai in mod normal pentru varsta si inaltimea ta, ai un risc semnificativ mai mare de a avea colesterolul ridicat. Obezitatea determina ficatul sa produca mai mult colesterol LDL si impiedica eliminarea acestuia din sange odata eliberat. Mai simplu spus, corpul tau raspunde diferit la grasimile pe care le consumi atunci cand esti obez, ceea ce face ca scaderea in greutate prin dieta si exercitii fizice sa fie pasul esential pentru atingerea unui nivel normal de colesterol.

Sedentarismul

Sportul, efectuat in mod regulat, are un impact pozitiv direct atat asupra LDL-ului, cat si asupra colesterolului HDL din sange; creste colesterolul HDL si scade colesterolul LDL. Implementarea unui program regulat de exercitii fizice este esentiala pentru mentinerea unei greutati normale si a unui nivel optim de colesterol. Fii creativ! Poti include activitati cardiovasculare, antrenamente de rezistenta, yoga, kickboxing si multe ale optiuni in rutina ta de sport.

Fumatul

Fumatul afecteaza colesterolul in doua moduri. In primul rand, reduce nivelul de colesterol bun, apoi face colesterolul mai lipicios si, prin urmare, mai probabil de a se bloca de peretii arteriali. Deoarece fumatul ingusteaza arterele, acest efect de lipire este si mai periculos.

Mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca