Cum ai grijă de proteza dentară: 5 sfaturi și recomandări

Protezele dentare reprezintă o soluție pentru persoanele care au pierdut unul sau mai mulți dinți, cât și pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate dentară. Indiferent în care situație te afli, dacă folosești o proteză dentară mobilă sau o proteza fixa pe implanturi, este important să îngrijești corespunzător proteza, pentru a menține o sănătate orală optimă și pentru a prelungi durata de viață a protezei.

Curăță în fiecare zi proteza dentară

La fel ca dinții, protezele trebuie îngrijite zilnic, cu produsele potrivite de igienizare. Pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, medicii stomatologi recomandă curățarea protezei dentare cu ajutorul unei perii de dinți moi și a unei paste de dinți non-abrazive. Proteza fixa pe implanturi necesită o atenție deosebită, deoarece, comparativ cu proteza mobilă, nu este detașabilă, nefiind posibilă îndepărtarea sa din cavitatea bucală pentru o îngrijire adecvată.

Evită substanțele abrazive

Protezele dentare, în special cele fixe pe implanturi, sunt susceptibile la deteriorare, dacă sunt curățare cu substanțe abrazive. Evitarea pastelor de dinți abrazive și a altor produse de curățare care conțin particule aspre poate preveni zgârierea și deteriorarea protezelor. În loc de acestea, optează pentru produse recomandate de către medicul stomatolog, special concepute pentru proteze dentare.

Mergi regulat la dentist

Efectuarea controalelor regulate la medicul stomatolog este necesară pentru menținerea sănătății orale și pentru verificarea stării protezei dentare. Dentistul poate identifica și remedia eventualele probleme în stadii incipiente, pentru a preveni astfel eventuale complicații și pentru a asigura funcționalitatea optimă a protezei.

Ai grijă la manipularea protezei

În mod surprinzător, manipularea incorectă reprezintă unul dintre principalii factori care duc la deteriorarea protezelor dentare. Pentru a evita acest lucru, atunci când scoți sau pui proteza, asigură-te că o ții de margini și evită să o lași să cadă pe suprafețe dure. De asemenea, evită să folosești proteza dentara ca un instrument pentru desfăcut ambalaje sau pentru alte activități care ar putea cauza ruperea sau îndoirea sa.

Depozitează corect proteza pe timpul nopții

Depozitarea corectă a protezei dentare peste noapte este importantă pentru menținerea igienei și pentru prevenirea proliferării bacteriilor pe suprafața protezei. În timpul nopții, saliva și resturile alimentare rămase pe suprafața protezei pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate duce la probleme de sănătate orală și disconfort pentru purtător.

Utilizarea soluțiilor de curățare recomandate de către medicul stomatolog este importantă pentru eliminarea eficientă a reziduurilor și a bacteriilor de pe proteză. Soluțiile de curățare pentru proteze dentare sunt concepute pentru a curăța și dezinfecta proteza fără a afecta materialul din care este confecționată. Se vor evita întotdeauna lichidele care ar putea compromite integritatea materialului protezei, cât și depozitarea protezei dentare în apă caldă.

Related Posts

Articole recomandate:

Photo Mental health
Importanța sănătății mentale și moduri de a-ți îmbunătăți starea de bine emoțională
04/03/2024
Anemia… lucruri interesante de stiut
15/02/2022
Photo Energy management
Cum să-ți menții energia pe parcursul întregii zile
04/03/2024

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!