Afecțiuni care au simptome comune cu răceala. Ce trebuie să știi?

Simptomele cauzate de răceală sunt bine cunoscute de toată lumea: secreții nazale, nas înfundat, strănut, tuse, febră. Însă, ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că manifestările sale pot fi comune și altor patologii. Stabilirea corectă a diagnosticului este realizată de medic, după o atentă evaluare clinică. De aceea, dacă starea generală se agravează este indicat a merge cât mai repede la un consult. În continuare, citește despre cele mai frecvente afecțiuni care au simptome comune cu răceala și află cum poți face diferența între acestea. 

Faringită streptococică

Principalul simptom al faringitei streptococice este durerea în gât. Însă, cauza acesteia este reprezentată de infecția cu Streptococcus pyogenes, un streptococ de grup A. Deși se pot manifesta asemănător și ambele patologii sunt contagioase, în majoritatea situațiilor răceala este tratată doar simptomatic, în timp ce faringita streptococică necesită tratament antibiotic. 

Meningită

Creierul și măduva spinării sunt acoperite de membrane, care au rol nutritiv și de protecție. Când acestea se inflamează apare meningita. Primele simptome care pot apărea sunt:

 • cefaleea (durerea de cap);
 • fatigabilitatea (oboseală);
 • febra.

Simptomele sunt asemănătoare unei răceli. Pentru ameliorarea cefaleei, poți utiliza un medicament durere de cap. Însă, durerea va persista și dacă tratamentul optim nu este administrat, apar noi simptome, precum:

 • rigiditatea gâtului;
 • fotosensibilitatea (sensibilitatea la lumină).

Pentru a spori șansele de vindecare, este esențial a merge la medic cât mai repede. Recuperarea are loc în câteva săptămâni, dacă este prescris tratamentul optim. 

Bronșită

Bronșita și răceala prezintă cauze și simptome comune. Printre manifestările acestei patologii se află:

 • rinoreea (secrețiile nazale);
 • congestia nazală (nas înfundat);
 • tuse;
 • durere în gât.

Tratamentul este de cele mai multe ori simptomatic. Astfel, ameliorarea congestiei nazale se realizează prin administrarea de picaturi de nas. Odihna și hidratarea optimă cu lichide călduțe (ceai) sunt factori importanți care contribuie la vindecare. Pentru alte sfaturi, consultă medicul.

Mononucleoză

Mononucleoza infecțioasă este o afecțiune contagioasă dată de virusul Epstein-Barr. Simptomele acesteia se aseamănă cu răceala, dar prezintă și manifestări specifice, printre care: 

 • hepatosplenomegalia (mărirea ficatului și a splinei);
 • adenopatii (creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici).

Această afecțiune este întâlnită frecvent în rândul copiilor și al tinerilor. Modalitatea cea mai eficientă de a reduce riscul de infectare constă în evitarea utilizării la comun a tacâmurilor și a obiectelor personale, precum și a sărutului. 

Alergiile

Manifestările alergiilor pot fi diferite pentru fiecare persoană. Însă, acestea sunt foarte similare unei răceli:

 • strănut;
 • rinoree;
 • lăcrimare excesivă.

Diferențele dintre cele două afecțiuni sunt multiple. Însă, cea mai evidentă este durata. Astfel, o răceală se vindecă în câteva zile, în timp ce simptomele alergiei pot persista și până la câteva luni. Consultă medicul alergolog și află care sunt factorii alergeni care îți produc disconfort. 

Infecția cu virusul HIV

Manifestările care apar după contactul cu virusul HIV (virusul imunodeficienței umane) sunt foarte asemănătoare cu o răceală. Diferența dintre cele două se face cu ajutorul testelor pentru determinarea infecției cu HIV. Dacă crezi că ai fost expus virusului, mergi la medic și testează-te. 

O multitudine de afecțiuni pot debuta asemănător unei răceli. Poți apela la tratament simptomatic pentru reducerea disconfortului. Însă, dacă simptomele nu se ameliorează în 3-4 zile, consultă medicul și află care este adevărata cauză a simptomelor.

Related Posts

Articole recomandate:

Iată ce trebuie să știi despre BOTOX! – partea I
01/09/2020
Îngrijirea Dinților – Un Ghid pentru un Zâmbet Sănătos
21/09/2023
Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic
06/05/2020

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!