Cum să îți îngrijești dantura în funcție de vârstă

De la începutul copilăriei și până la vârsta adultă înaintată, promovarea și menținerea unei igiene orale adecvate reprezintă cheia unei danturi sănătoase. Îngrijirea dinților trebuie să înceapă încă din copilărie, perioadă în care dinții de lapte sunt în plină dezvoltare.

Dinții de lapte, a căror importanță poate fi neglijată de către părinți, sunt esențiali pentru dezvoltarea dinților permanenți. Ulterior, se vor menține obiceiurile sănătoase de igienă orală pe toată perioada vieții, în funcție de recomandările medicului stomatolog. 

Îngrijirea dinților în copilărie (0-7 ani)

Perioada copilăriei reprezintă perioada în care se formează obiceiurile legate de igiena orală. În primii ani de viață ai copiilor, părinții trebuie să-i încurajeze pe aceștia să își perieze dinții de două ori pe zi și să îi supravegheze în timp ce realizează igiena orală, pentru a se asigura că tehnica de periaj este una corectă. Controalele regulate la stomatolog (pentru evaluări preventive și, dacă este cazul, intervenții ortodontice) contribuie la menținerea sănătății orale pe termen lung. 

În cazul în care copilul are probleme cu dinții de lapte, cum ar fi spații mari între dinți sau malocluzie, medicul ortodont poate recomanda purtarea unui aparat dentar. În prezent, există o varietate de aparate ortodontice disponibile, inclusiv aparatul Invisalign, care este o opțiune discretă și confortabilă pentru copii. 

Îngrijirea dinților după vârsta de 7 ani

După vârsta de 7-8 ani, majoritatea copiiilor pot incepe să își perieze dinții fără a mai fi necesară asistență din partea părinților. După deprinderea abilităților necesare, se recomandă încurajarea autonomiei în privința igienei orale și educarea în legătură cu importanța consistenței în rutina de spălare a dinților. Odată cu dezvoltarea abilităților motorii, medicii stomatologi recomandă înlocuirea periuței de dinți special concepute pentru copii cu o periuță de dinți tradițională sau electrică. 

Îngrijirea dinților la maturitate 

Înaintarea în vârstă crește riscul de apariție a afecțiunilor orale, în special în cazul în care igiena orală a fost neglijată în primii ani de viață sau în perioada adolescenței. După vârsta de 40 de ani, poate fi necesară efectuarea unor tratamente stomatologice mai complexe. În cazuri grave, neglijarea pe termen lung a igienei orale poate duce la boli gingivale grave, care pot duce la pierderea dinților. În astfel de situații, în general un implant dinti nu este suficient pentru abordarea problemelor existente.

În cazul edentației totale (pierderea definitivă a tuturor dinților de pe una sau ambele arcade) tratamentul presupune, în majoritatea cazurilor, purtarea unei proteze dentare. Cea mai buna proteza dentara utilizează în general implanturi dentare pentru a oferi stabilitate și suport. Implanturile sunt șuruburi artificiale care sunt introduse în osul maxilar sau mandibular. Proteza dentară este apoi fixată de implanturi, ceea ce o face mai confortabil de purtat și mai stabilă.

Îngrijirea dinților la bătrânețe 

În cazul adultului matur, schimbările asociate cu îmbătrânirea pot influența sănătatea orală. Problemele medicale generale, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, pot avea un impact major asupra danturii. Adaptarea planului de îngrijire la nevoile specifice ale acestei etape a vieții este importantă pentru a preveni orice complicații.

Related Posts