Cum poți preveni bolile parodontale

Cum poți preveni bolile parodontale?

Boala parodontală este o afecțiune cronică care implică gingiile și osul care susține dinții, cauzată de acumularea de bacterii la nivel oral. Dacă nu este tratată, boala parodontală poate duce la pierderea dinților, consecințele fiind unele grave atât asupra sănătății orale, cât și asupra sănătății generale. Prevenția bolilor orale presupune, printre altele, menținerea unei igiene orale adecvate, evitarea consumului de zahăr și a fumatului, cât și efectuarea cu regularitate a controalelor stomatologice. 

Cum poate fi prevenită apariția bolii parodontale?

Prevenirea bolii parodontale implică adoptarea unui set de practici preventive și obiceiuri sănătoase care să minimizeze riscul acumulării tartrului dentar, principalul factor de risc al bolii parodontale. Următoarele strategii pot fi eficiente în prevenția bolii parodontale:

– efectuarea cu regularitate a periajului dentar, cu o periuță cu peri moi și o tehnică adecvată;

– utilizarea zilnică a aței dentare și a apei de gură;

– efectuarea controalelor stomatologice regulate, de cel puțin două ori pe an;

– reducerea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr;

– evitarea fumatului;

– adoptarea unor tehnici de relaxare, pentru reducerea nivelului de stres.

Prevenirea parodontozei necesită consecvență în efectuarea periajului dentar și adoptarea unor tehnici corecte de periaj, pentru a asigura curățarea eficientă a suprafețelor dinților. Pe lângă igiena orală efectuată la domiciliu, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt critice pentru prevenirea parodontozei. 

Ce presupune tratamentul parodontozei? 

Momentul identificării bolii parodontale marchează adesea începutul unui proces complex de tratament menit să stopeze progresia afecțiunii și să restaureze sănătatea gingiilor și a țesuturilor de susținere ale dinților. Aplicarea unui tratament pentru parodontoza este recomandată în urma unei evaluări clinice detaliate și a identificării factorilor de risc specifici fiecărui pacient. Diagnosticul precoce, de obicei realizat în cadrul unui examen stomatologic profesional, oferă cadrul necesar pentru elaborarea unui plan terapeutic adaptat nevoilor individuale.

În funcție de stadiul în care este identificată boala parodontală, tratamentul într-o clinica dentara Bucuresti presupune în general: 

– proceduri de curățare profesională și detartraj (pot fi suficiente pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, în stadiile incipiente ale bolii);

– intervenții chirurgicale pentru corectarea leziunilor osoase, reducerea adâncimii pungilor parodontale și, în unele cazuri, regenerarea țesuturilor afectate;

– grefe de țesut (poate fi o opțiune în tratamentul bolii parodontale avansate, contribuind la refacerea țesuturilor pierdute și îmbunătățirea aspectului estetic al gingiilor);

– terapia cu antibiotice sub formă de geluri aplicate local sau sub formă de medicamente administrate pe cale orală.