Miopia și sportul: cum afectează vederea și performanța copiilor

Miopia a devenit o preocupare tot mai mare în rândul copiilor și adolescenților în ultimele decenii, înregistrând o creștere alarmantă la nivel global. Această afecțiune vizuală, care odinioară era mai frecventă la adulți, împiedică acum capacitatea tinerilor de a distinge clar obiectele situate la distanță, influențând atât viața de zi cu zi, cât și performanța școlară si sportiva.

Factori precum ereditatea, expunerea insuficientă la lumina soarelui și timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor contribuie la apariția și agravarea miopiei la copii. Prin urmare, este esențial pentru părinți și cadrele didactice să înțeleagă bine această condiție și să găsească cele mai bune strategii de prevenire și controlat.

Miopia la copii: definiție și cauze

Miopia este o deficiență vizuală caracterizată prin dificultatea de a vedea clar obiectele îndepărtate. Există mai multe grade de severitate ale miopiei, de la forme ușoare, care afectează într-o măsură mică claritatea vederii la distanță, până la miopie severă, care necesită corecții optice puternice pentru a compensa vederea încețoșată.

Factorii declanșatori ai miopiei la copii includ:

  • Predispoziția genetică: riscul de miopie crește dacă unul sau ambii părinți sunt miopi.
  • Expunerea redusă la lumina naturală: Se consideră că lumina solară joacă un rol important în prevenirea miopiei, stimulând o dezvoltare armonioasă a ochilor.
  • Solicitarea excesivă a ochilor: activități precum cititul intensiv, utilizarea computerului sau vizionarea îndelungată a ecranelor pot forța mușchii oculari și pot favoriza apariția miopiei.

Miopia este rezultatul unei interacțiuni complexe între factorii genetici și cei de mediu, nefiind cauzată doar de un singur factor.

Impactul miopiei asupra performanței sportive

Miopia poate afecta performanța sportivă a copiilor, deoarece vederea clară la distanță este esențială în multe discipline sportive. Copiii miopi pot întâmpina dificultăți în estimarea corectă a distanțelor și în coordonarea mișcărilor, ceea ce poate diminua plăcerea de a participa la activități fizice și poate reduce succesul în sport.

Soluții pentru copiii sportivi cu miopie:

Copiii cu miopie au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a se bucura de sport fără a fi împiedicați de dificultățile vizuale:

  • Ochelari de vedere: deși s-ar putea să nu fie soluția ideală pentru toate sporturile, datorită posibilității de a limita vederea periferică sau de a se aburi, ochelarii cu lentile din policarbonat sunt o opțiune sigură și rezistentă pentru activități precum bowling, golf sau ciclism.
  • Lentilele de contact: preferate de mulți sportivi tineri, lentilele de contact oferă o vedere clară fără a limita câmpul vizual și sunt stabile în timpul mișcărilor energice. Tehnologia lentilelor de contact a avansat, oferind confort sporit și ușurință în purtare.
  • Ortokeratologia (Orto-K): această metodă implică purtarea unor lentile speciale pe timp de noapte care modelează temporar corneea, îmbunătățind vederea pe parcursul zilei. Orto-K poate fi o  soluția pentru copiii care practică sporturi de contact sau înot, deoarece elimina necesitatea purtării ochelarilor sau lentilelor de contact în timpul activităților.Insa nu este fara riscuri!
  • Intervențiile chirurgicale: pentru  adolescenții care preferă o soluție pe termen lung, proceduri chirurgicale precum LASIK sau PRK pot corecta miopia prin remodelarea corneei. Aceste intervenții sunt rapide și necesită un timp scurt de recuperare, fiind ideale pentru tinerii sportivi care doresc să minimizeze întreruperea antrenamentelor sau competițiilor.

Indiferent de soluția aleasă, este esențial ca părinții să colaboreze strâns cu un medic oftalmolog pediatru  pentru a determina cea mai bună opțiune pentru nevoile și stilul de viață ale copilului lor. Dr. Dimitrios Tsirmpas de la clinica oftalomologică KidOptik din București este specializat în oftalmologia pediatrică și poate oferi consultanță și tratament personalizat pentru copiii și adolescenții cu miopie, ajutându-i să atingă performanțe sportive optime, fără a fi limitați de dificultățile vizuale.

Related Posts