Care sunt cele mai întâlnite probleme dentare de care suferă pacienții? Iată 7 probleme care se tratează în cabinetele stomatologice

Poză de Anna Shvets pe Pexels.com

Medicul stomatolog se confruntă zilnic cu o mulțime de afecțiuni dentare care afectează mulți oameni. De la carii și gingivite, până la afecțiuni mai complexe ale maxilarului sau mandibulei, este important ca medicii să fie bine pregătiți și să ofere tratamentul corespunzător pentru a reda și menține sănătatea orală a pacienților.

Descoperă 7 afecțiuni dentare pe care dentiștii le tratează în practica de zi cu zi

  1. Caria dentară – este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare întâlnite în toată lumea. Este rezultatul demineralizării și degradării structurii dintelui, cauzată de bacteriile care se hrănesc cu glucide și produc acizi. Netratată, poate duce la dureri intense și chiar la pierderea dintelui. Pentru a se trata carii, descoperă lupele stomatologice Zeiss de la Dexellence.ro, de  înaltă calitate și care permit vizualizarea în detaliu a tuturor problemelor. Nu doar că tratamentul va fi minim invaziv, dar și recuperarea va fi mult mai rapidă.
  2. Gingivita – este o boală inflamatorie a gingiilor, cauzată de placa bacteriană care se acumulează în jurul dinților. Simptomele sunt marcate de sângerări gingivale, roșeață și umflături la acest nivel. Tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene prin igienă orală adecvată, precum și prin proceduri de curățare profesională.
  3. Boala parodontală – implică deteriorarea țesutului de susținere al dinților. Poate duce la retragerea gingiilor, formarea unor „buzunare” parodontale și chiar pierderea dinților. Tratamentul poate implica intervenții chirurgicale inclusiv curățarea radiculară și chirurgia gingivală, alături de gestionarea igienei orale și a factorilor de risc.
  4. Sensibilitatea dentară – este o afecțiune frecvent întâlnită, în care pacienții acuză disconfort sau chiar senzație de durere la consumul de alimente sau băuturi reci, fierbinți sau dulci. Poate fi cauzată de expunerea rădăcinii dintelui (în urma retracției gingivale) sau de deteriorarea smalțului. Tratamentul poate presupune utilizarea pastelor de dinți create special în acest sens, precum și proceduri dentare așa cum este aplicarea de straturi protectoare sau crearea unor obturații dentare.
  5. Abcesul dentar – în acest caz este vorba despre o infecție gravă în jurul rădăcinii unui dinte sau în țesuturile din jurul acestuia. Poate provoca dureri intense, edem local și chiar febră. În acest caz, este necesar drenajul abcesului și administrarea de antibiotice, iar în unele cazuri poate fi necesară extracția dintelui afectat pentru a nu se extinde infecția și la structurile din jur ori chiar la sinusuri.
  6. Eroziunea dentară – reprezintă procesul de pierdere a țesutului dur al dintelui în urma contactului repetat cu acizi, care pot proveni fie din alimentele și băuturile consumate, fie din aciditatea sucului gastric ce apare în reflux. Poate duce la sensibilitate dentară crescută și la fragilitatea dinților. În acest sens, se procedează la reconstrucția dinților afectați și controlul factorilor de risc care contribuie la eroziune.
  7. Dintele fisurat – indică o afecțiune în care un dinte prezintă o fisură sau o crăpătură în smalțul său. Aceasta poate fi cauzată de diferite traumatisme, presiuni ori masticații exagerate. Tratamentul depinde de severitatea fisurii și poate presupune efectuarea unor obturații sau coroane dentare pentru a preveni ruperea suplimentară a dintelui.

Aceasta este doar o listă scurtă de afecțiuni pe care stomatologii le tratează în fiecare zi, însă patologia dentară este mult mai complexă. Cu toate acestea, este important să ai încredere în ceea ce îți spune dentistul și să respecți toate indicațiile, întocmai pentru a-ți putea păstra zâmbetul sănătos pentru multă vreme.

Related Posts

Articole recomandate:

Uniforma ta medicală e pregătită şi vom avea grijă să o porţi cu mândrie şi cu succes!
Despre paracetamol. Stiai ca?
Cum alegem o coroană dentară?

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!