Sfaturi pentru sănătate – Importanța analizelor anuale

Chiar dacă anul cel nou a început de curând și agenda pare a fi destul de încărcată, o programare pentru recoltarea analizelor de sânge ar trebui să se regăsească printre prioritățile tale actuale. Rezultatele acestor tipuri de investigații te vor ajuta să afli cum să ai grijă de sănătatea ta și cum să-ți pregătești organismul pentru noile provocări. 

Care sunt tipurile de analize pe care ar trebui să le efectuezi cu regularitate?

Hemoleucograma completă determină numărul de globule roșii și albe din sânge, trombocitele sau concentrația de hemoglobină (o proteină care transportă oxigenul) în eritrocite. Totuși, este bine să știi faptul că morfologia oferă nu numai informații cantitative, ci și calitative (de exemplu, despre volumul și forma celulelor sanguine). Datorită acestei examinări, medicul este capabil să evalueze starea generală a corpului și să obțină rezultate pentru diagnosticarea bolilor și afecțiunilor – de exemplu: numărul prea mic de globule roșii poate duce la anemie, numărul prea mare de globule albe poate semnaliza existența unei inflamații, iar hematocritul crescut poate indica o deshidratare.

Glicemia (nivelul glucozei din sânge) permite determinarea concentrației de glucoză din sânge/plasmă. Acesta este un test care ar trebui efectuat în fiecare an atât de persoanele sănătoase, cât și de cele cu simptome care indică niveluri crescute (hiperglicemie) sau scăzute (hipoglicemie) de zahăr în organism. Iar pentru persoanele care au un program foarte încărcat și nu pot să ajungă într-o clinică pentru efectuarea unei astfel de investigații, cei de la TruMed vin în ajutor – poți da click aici pentru recoltarea analizelor la domiciliu, iar o echipă de profesioniști îți va facilita întregul proces. De asemenea, nu uita faptul că este important ca nivelul de glucoză să fie controlat de persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1 sau 2 și de femeile însărcinate (din cauza riscului de așa-numit diabet gestațional).

Testele hepatice se bazează pe determinarea activității enzimelor hepatice selectate. Aceste investigații îți permit să detectezi din timp o boală hepatică – adesea, rezultatele anormale ale testelor hepatice apar mai devreme decât orice alt simptom. De asemenea, testele fac posibilă evaluarea stării organului, care poate fi deteriorat nu numai din cauza consumului de alcool și a administrării de medicamente, ci și de o infecție virală. În plus, testele hepatice facilitează diagnosticarea altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau calculii biliari.

Testul nivelului de TSH îți permite să detectezi problemele tiroidiene chiar și atunci când nu observi niciun simptom deranjant. Testul TSH este foarte precis și funcționează bine în diagnosticarea bolilor nu numai în stadiile incipiente, ci și a celor care sunt asimptomatice. Cu toate acestea, trebuie amintit că testarea THS este un test de screening, iar un rezultat anormal necesită testarea pentru FT3 și FT4 – hormonii stimulați de TSH. Nu degeaba se recomandă examenele profilactice ale tiroidei în fiecare an: funcționarea defectuoasă a organului poate provoca fluctuații de greutate, oboseală, tulburări de memorie și concentrare sau probleme de fertilitate.

Așadar, acum știi care sunt analizele de sânge pe care ar trebui să le efectuezi o dată pe an. Tot ceea ce trebuie să mai faci este să-ți consulți agenda și să găsești un moment potrivit pentru a te ocupa de tine și de sănătatea ta.

Sursa foto: unsplash.com

Related Posts