Durerea de gleznă: posibile cauze și primul ajutor în caz de entorsă sau fractură

Afecțiunile gleznei sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii se prezintă la cabinetul medicului ortoped. Durerea este principalul simptom, iar intensitatea acesteia poate varia. Citește în continuare și află care sunt cauzele pentru care apar entorsele și fracturile, cum le recunoști și ce metode poți aplica pentru a minimiza riscul complicațiilor pe termen lung. 

Cauzele 

Entorsa constă în apariția unei leziuni la nivelul ligamentelor care susțin articulația. Ligamentele sunt țesuturi fibroase, care au rolul de a conecta oasele și de a asigura stabilitate articulației, atât în repaus, cât și în mișcare. 

Spre deosebire de entorsa gleznei, o fractură se manifestă la nivelul oaselor care alcătuiesc această articulație:

  • tibia (osul mare al gambei);
  • fibula (osul subțire al gambei);
  • talusul (osul situat între tibie, fibulă și calcaneu – osul călcâiului).

Atât entorsa, cât și fractura gleznei pot avea unele cauze comune de apariție. Printre acestea se află:

  • traumatismele;
  • căzăturile;
  • schimbarea bruscă a poziției;
  • efectuarea mișcărilor repetitive;
  • purtarea de încălțăminte necorespunzătoare.

Primul ajutor

Acordarea primului ajutor este o etapă foarte importantă pentru reducerea riscului de apariției a complicațiilor viitoare. Chiar dacă entorsa și fractura gleznei sunt două afecțiuni distincte, etapele inițiale ale gestionării acestora sunt asemănătoare.

  1. Oprirea activității: După ce leziunea gleznei s-a produs este esențial a înceta activitatea desfășurată pentru a nu agrava situația. Evită să folosești membrul afectat sau să îți sprijini greutatea pe acesta.
  1. Repaus: Este important a lua un moment de pauză din activitate până la vizita la medic. În acest mod, eviți accentuarea simptomelor și agravarea leziunii. 
  1. Aplicarea compreselor reci: Temperatura scăzută are rolul de a diminua reacția inflamatorie locală. Nu aplica gheață direct pe piele, pentru a nu crea leziuni tegumentare. Adaugă gheața într-un prosop și menține-l pe zona afectată pentru cel mult 20 de minute. Reaplicarea compresiei se poate face după o oră. În lipsa gheței, umezește o compresă cu apă rece. 
  1. Elevarea (ridicarea) membrului superior deasupra planului inimii: Ridicarea membrului afectat contribuie la reducerea tumefacției (umflării) articulare.
  1. Imobilizarea: Complicațiile viitoare pot fi prevenite prin evitarea realizării mișcărilor suplimentare. Pentru aceasta este indicat a utiliza atele sau bandaje pentru a menține zona afectată cât mai fixă.
  1. Consultul medical: Evaluarea medicală este absolut necesară după producerea unui traumatism. Medicul ortoped elaborează un plan de tratament detaliat, care să permită o recuperare cât mai completă și mai rapidă. Măsurile de prim ajutor nu sunt suficiente pentru recuperare, consultul medical fiind esențial.

Durerea de gleznă reprezintă o problemă medicală frecventă. Identificarea cauzei este importantă pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului cel mai potrivit. Dacă te confrunți cu disconfort, durere, dificultate la realizarea mișcărilor gleznei, mergi la medic în cel mai scurt timp. O abordare adecvată facilitează o recuperare rapidă și scade riscul de a dezvolta complicații. 

Related Posts

Articole recomandate:

Casa de Odihnă – deschide al treilea centru rezidential de bătrâni pe Bulevardul Voluntari 119
19/05/2023
Investigații medicale recomandate: Ghidul complet pentru o prevenție eficientă
13/02/2024
Photo Stress management
Sfaturi pentru gestionarea și reducerea nivelului de stres în viața de zi cu zi
04/03/2024

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!