Cum tratăm endometrioza?

Endometrioza este afecțiunea care impactează la nivel global 10% dintre femei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din păcate, un procent mult prea mic din acestea primesc un diagnostic și, drept consecință, nu au parte de tratament la momentul potrivit.

Informarea în legătură cu această afecțiune, care de cele mai multe ori nu prezintă simptome decât atunci când este în stadiu avansat, e primul pas către prevenție. Înțelegerea bolii și a posibilelor simptomelor, cât și a tratamentului în cazul în care afecțiunea apare, sunt factori importanți în procesul curativ.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală cronică care afectează femei cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. Endometrioza reprezintă prezența țesuturilor (glande/glande şi stroma) similare cu endometrul (mucoasa uterina) în afara uterului. Este o afecțiune inflamatorie benignă care afectează persoane de orice vârstă, inclusiv femeile aflate la menopauză. Poți găsi mai multe informații aici.

În majoritatea cazurilor, endometrioza este urmată de probleme legate de fertilitate.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cele mai cunoscute cauze care pot provoca apariția endometriozei sunt:

 • Menstruația retrogradă: sângele menstrual nu iese din corp, ci se întoarce în trompele uterine și în cavitatea pelvină
 • Transformarea anumitor celule în celule endometriale: de cele mai multe ori, această transformare apare în cazul modificărilor hormonale sau în cazul factorilor imuni.
 • Disfuncția sistemului imun: acesta nefuncționând în parametrii normali, organismul nu recunoaște țesutul endometrial și nu îl poate distruge.
 • Implantarea chirurgicală: aceasta poate apărea când, în momentul în care este efectuată incizia pentru histerectomie sau cezariană, celulele endometriale se atașează de aceasta.

Care sunt simptomele?

Din păcate, această boală este de cele mai multe ori tăcută și din această cauză, apare și problema diagnosticării întârziate. În unele cazuri, în schimb, endometrioza poate da următoarele simptome:

 • Durere pelvină și crampe
 • Durere la contactul sexual
 • Durere la defecație sau la urinare
 • Menstre abundente
 • Menstre dureroase însoțite de crampe
 • Infertilitate
 • Oboseală
 • Diaree, constipație, flatulență, greață, sângerare rectală.

Cum se poate diagnostica endometrioza?

 • Consultul ginecologic: vizitele regulate la medicul ginecolog au un rol decisiv în prevenția sau diagnosticarea timpurie a endometriozei. În cazul în care efectuați un consult ginecologic pentru că suspectați apariția endometriozei, acesta va presupune o anamneză exhaustivă a istoricului de boală al pacientei, unde se va analiza de asemenea și calitatea vieții, cât și eventualele cauze de infertilitate. După această anamneză, urmează examenul clinic unde se pot indentifica leziunile pelviene ale bolii. Evident, acest examen clinic trebuie însoțit de o ecografie transvaginală.
 • Ecografie transvaginală: prin intermediul acestei proceduri medicul ginecolog poate stabili cu o precizie de 80-90% prezența unor leziuni de compartiment anterior sau posterior în micul bazin.
 • RMN pelvis cu protocol de endometrioză: este o metodă non-invazivă și lipsită de durere prin care endometrioza se poate identifica.

Cum tratăm endometrioza?

În funcție de simptomele pe care pacienta le prezintă, tratamentul pentru endometrioză poate varia. În prezent, există 3 metode prin care putem trata această afecțiune:

 • Medicamentos: această metodă, din păcate, nu tratează endometrioza, ci îi ameliorează simptomele. Se pot prescrie medicamente pentru oprirea menstruației până la 6 luni, anticoncepționale combinate, antiinflamatorii și analgezice.
 • Chirurgical: această metodă este folosită în cazurile avansate, dar și în cazurile în care simptomatologia este foarte severă și afectează negativ calitatea vieții. Gradul bolii nu se corelează cu severitatea simptomelor, astfel încât, chiar și un grad incipient de boală poate fi operat. Decizia de a urma un tratament chirurgical pentru endometrioză se va lua numai impreună cu specialiștii, în urma unui pachet complet de analize și investigații.

Nu lăsa o boală ce poate fi tratată să îți afecteze viața! Apelează din timp la medicul tău ginecolog pentru a putea primi un diagnostic precoce.

Related Posts

Articole recomandate:

Photo "Healthy lifestyle"
Ghid pentru îmbunătățirea calității vieții prin adoptarea unui stil de viață sănătos
04/03/2024
Cum aleg capul de freză potrivit pentru pedichiură?
Cum aleg capul de freză potrivit pentru pedichiură?
11/06/2024
Aviptadil – un posibil remediu în COVID-19
25/09/2020

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!