Cum alegi conceptul de amenajare pentru un cabinet stomatologic

amenajare cabinet stomatologic
Sursă: Unsplash.com

Amenajarea unui cabinet stomatologic nu ar trebui să presupună doar criterii de spațiu, estetică și confort. În aceeași măsură, este important cum este amenajată atât sala de așteptare a pacienților, cât și blocul pentru investigații specifice, tratament și consultație. Design-ul general al acestora trebuie să îmbine confortul, estetica și, de asemenea, să fie cât mai practic. Este vital ca pacienții să se simtă în siguranță și să aibă certitudinea profesionalismului medical.

Iată 4  sfaturi privitoare la cum alegi conceptul de amenajare pentru un cabinet stomatologic.

1.    Culorile potrivite
Când vine vorba de amenajare cabinet stomatologic, culoarea predominantă joacă un rol important. Înainte de toate, este prima variabilă care va avea impact asupra pacienților. De cele mai multe ori, culorile aprinse, puternice, inspiră tensiune și chiar teamă. Din aceste motive, a opta pentru culori mai calde, în nuanțe neutre, reprezintă cea mai recomandată alegere. Albul, bineînțeles, este o culoare standard pentru cabinetele care activează în domeniul medical, care indică un mediu primitor, curat și steril.

2.    Valorificarea spațiului
Pasul următor îl reprezintă valorificarea spațiului disponibil. Astfel, un spațiu mult prea aglomerat poate fi sufocant și provoacă neliniște, iar un spațiu mult prea liber, caracterizat prin austeritate, denotă o deficiență în ceea ce privește calitatea serviciilor și gama variată de aparatură disponibilă. Pentru a-ți valorifica spațiul într-un mod cât mai practic, poți apela cu încredere la designeri de interior care știu cum să îmbine utilul cu plăcutul. Dincolo de faptul că vor reuși să-ți creeze cadrul perfect pentru desfășurarea activității, totul va arăta ca la carte.

3.    Sala de așteptare
Este obișnuit ca multe persoane să simtă o reținere atunci când vine vorba de a se prezenta la medicul stomatolog. Acest comportament poartă numele de „dentofobie”. Totuși, cum vizitele la stomatolog sunt recomandate și, uneori, inevitabile, este important ca aceștia să se simtă cât mai relaxați și detensionați. Amenajarea sălii de așteptare reprezintă un pas important. Mobilierul trebuie să fie confortabil, calitativ. De asemenea, că ar trebui să le pui la dispoziție reviste, cărți și întotdeauna un dozator de apă cu pahare de unică folosință. 

4.    Iluminatul potrivit
De cele mai multe ori, iluminatul dă tonul general al atmosferei dintr-o încăpere. Din acest punct de vedere, spre exemplu, lumina rece, albă, este mult mai recomandată în cazul în care design-ul general al unei încăperi este minimalist, în pas cu tendințele actuale. Culorile precum albul și negru sunt evidențiate perfect de către o astfel de lumină. Pe de altă parte, lumina caldă, naturală, se potrivește mult mai bine cu un cabinet stomatologic tradițional, care îmbină elemente de decor din lemn lăcuit, tablouri cu natură moartă și obiecte de mobilier clasice.

Când vine vorba despre alegerea modului în care să amenajezi un cabinet stomatologic, lucrurile pot fi destul de complicate. Înainte de toate, este important să știi cum să îmbini estetica plăcută, care să inspire sentimentul de confort și siguranță, cu caracteristicile practice presupuse de activitatea desfășurată în domeniul medical. În cele din urmă, este vorba despre îmbinarea echilibrată a acestor două mari variabile: confort și profesionalism.