Ce este un medic dermatolog si cand trebuie sa consulti unul?

Un specialist in dermatologie Mures se ocupa de bunastarea si patologiile care afecteaza pielea, parul, unghiile si membranele mucoase. El sau ea trateaza subiecti de toate varstele, de la copii foarte mici pana la persoanele in varsta.

Ce patologii sunt cel mai des tratate de un medic dermatolog?

Printre cele mai frecvente patologii tratate de un medic dermatolog sunt urmatoarele:

– Infectii ale pielii si ale tesutului subcutanat;

– Bolile buloase (pemfigus, pemfigoid);

– Dermatite (dermatita atopica, dermatita seboreica, dermatita de contact, dermatita de scutec etc.);

– Eczeme;

– Micoze;

– Negi;

– Urticarie;

– Eriteme;

– Mancarimi;

– Vitiligo si alte tulburari de pigmentare (keratoza seboreica, acanthosis nigricans);

– Tulburari cutanate papuloscuamoase (psoriazis, porocheratoza, pitiriazis, lichen plan);

– Ulcere;

– Anumite tipuri de tumori;

– Tulburari ale anexelor cutanate (afectiuni ale unghiilor, alopecie, caderea parului, hirsutism, acnee, rozacee, chisturi foliculare, alte afectiuni ale foliculilor de par).

Ce alte afectiuni poate sa trateze un dermatolog?

In cazul vindecarii intarziate a ranilor, a ulcerelor sau a altor manifestari patologice rezultate in urma unor traumatisme sau arsuri sau a unor patologii subiacente (cum ar fi diabetul), este necesar sa se apeleze la un dermatolog.

Exista tulburari de pigmentare care, pe langa faptul ca provoaca probleme cu impact estetic foarte mare, pot favoriza aparitia tumorilor cutanate din cauza activitatii alterate sau a absentei melanocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei (apararea noastra naturala impotriva daunelor provocate de radiatiile solare).

Ce proceduri sunt utilizate cel mai frecvent de catre dermatolog?

Adesea, dermatologul este capabil sa identifice patologia dermatologica de care se sufera prin simpla observare a manifestarii patologiei in sine si este capabil sa pregateasca terapia potrivita in fiecare caz in parte (dermatita, eczeme, urticarie, eritem, micoze, veruci, psoriazis, ulcere).

Procedurile cel mai des utilizate de catre dermatolog pentru tratamentul diferitelor patologii dermatologice sunt urmatoarele:

– biopsie cutanata: aceasta se efectueaza in principal pentru a diagnostica sau exclude anumite boli de piele;

– peeling: prin aplicarea unei solutii chimice pe piele, se indeparteaza stratul cel mai exterior al pielii pentru a face loc unui nou strat de piele; aceasta procedura este adesea utilizata pentru tratarea pielii deteriorate de soare si a anumitor tipuri de acnee

– crioterapia: prin aplicarea azotului lichid, leziunile pielii, cum ar fi negii, sunt inghetate pentru a le indeparta;

– dermoabraziunea: este utilizata pentru a trata cicatricile si alte imperfectiuni ale pielii, cum ar fi tatuajele si ridurile;

– indepartarea uneia sau mai multor alunite;

– indepartarea parului nedorit;

– chirurgia cu laser: dermatologii folosesc chirurgia cu laser pentru a elimina o varietate de leziuni ale pielii, inclusiv tumori, negi, tatuaje, semne de nastere, cicatrici, riduri.

Cand sa cereti o programare la dermatolog?

Este bine sa solicitati o programare la dermatolog ori de cate ori apar simptome care pot fi puse pe seama unei patologii care afecteaza pielea, parul, unghiile sau mucoasele. De asemenea, este o idee buna sa consultati un dermatolog chiar daca aveti doar preocupari legate de aspectul pielii, parului, unghiilor si membranelor mucoase. Dupa varsta de 30 de ani, o vizita la dermatolog este intotdeauna recomandata chiar si in absenta simptomelor, pentru a evalua starea de sanatate a alunitei.

Daca doriti sa efectuati un consult dermatologic va puteti consula inainte cu medicul de familie care o sa va indrume catre un speciliast in domeniu.

Articole recomandate:

Photo Healthy diet
Cum să îți îmbunătățești sănătatea sexuală
01/08/2024
Photo Healthy diet
Cum să îți îmbunătățești sistemul imunitar
04/07/2024
Demararea înscrierilor la Școala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” Ploiești: Investește în viitorul tău ca asistent medical
14/06/2023

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!