Care sunt cauzele maladiei de Quervain?

Te confrunti cu dureri la degetul mare (police) si la incheietura mainii atunci cand incerci sa deschizi un borcan sau cand iti ridici copilul in brate? Oare care ar putea fi cauza?

Exista o multime de afectiuni care se caracterizeaza prin dureri in zona incheieturii mainii, una dintre cele mai des intalnite fiind maladia de Quervain, denumita si tenosinovita, tendinita sau sindromul de Quervain.

Ce este maladia de Quervain?

Prin tot corpul tau se gasesc niste tesuturi fibroase prin intermediul carora muschii se prind de oase. Aceste tesuturi fibroase, care sunt formate din fibre de colagen si care sunt hranite prin vase sanguine foarte fine, poarta denumirea de tendoane. Daca tendoanele din jurul degetului mare sunt inflamate, este posibil sa ai maladia de Quervain. Din aceasta cauza, miscarea policelui si a incheieturii mainii devine dificila, iar sarcinile zilnice pot deveni tot mai dificile, daca nu imposibile.

Afectiunea poarta numele unui medic elvetian, Fritz de Quervain, care a descris-o in 1895. Alaturi de degetul in resort, maladia de Quervain este una dintre cele mai des intalnite tendinopatii ale mainii si antebratului.

Care sunt simptomele maladiei de Quervain?

Principalul simptom al acestei afectiuni este durerea la baza degetului mare, care apare sau se amplifica  la miscarea degetului.

Totodata, pacientii care se confrunta cu aceasta problema de sanatate au parte dimineata de un fenomen de “dezruginire” a policelui. Asta inseamna ca miscarile degetului mare sunt mai dificile dimineata decat in restul zilei. Totodata, durerile sunt mai accentuate in prima parte a zilei.

In stadiu avansat, boala face ca durerile sa fie prezente pe tot parcursul zilei, facand dificila sau chiar imposibila efectuarea sarcinilor obisnuite.

Care sunt cauzele maladiei de Quervain?

O parte dintre tendoanele policelui, respectiv tendonul extensor scurt al policelui (TESP) si tendonul abductor lung al policelui (TALP) aluneca printr-un compartiment (numit compartimentul de Quervain). Daca tendoanele sau compartimentul devin inflamate, acestea nu mai pot aluneca inainte si inapoi pentru a permite miscarea. Devine dificil sa-ti misti degetul mare si incheietura mainii. Apoi experimentezi durere.

De ce se intampla asta? Doua cauze semnificative ale tendinitei de Quervain sunt suprasolicitarea mainii si bolile inflamatorii, cum ar fi artrita.

Suprasolicitarea mainii

Orice activitate care necesita folosirea degetului mare si a incheieturii mainii in mod constant pot duce in cele din urma la dezvoltarea acestei afectiuni, fie ca este vorba de utilizarea intensiva a mouse-ului si a tastaturii, practicarea anumitor sporturi precum volei, tenis sau bowling, gradinarit sau altceva.

In ziua de azi, foarte multi adolescenti sunt diagnosticati cu maladia de Quervain. Jocurile pe telefoanele mobile sau pe consola, care necesita folosirea degetelor in mod repetat, pot duce la aparitia afectiunii.

De asemenea, s-a constatat ca femeile, in special dupa sarcina, prezinta un risc semnificativ mai mare decat barbatii sa dezvolte boala – un risc de 8 pana la 10 ori mai mare. Schimbarile nivelurilor hormonale, retentia de lichide si miscarile repetitive ale mainii in ingrijirea si ridicarea bebelusului sunt motivele principale. De fapt, deoarece aceasta maladie este atat de des intalnita in randul femeilor cu copii mici, poarta si denumirea de tendinita mamicii.

Bolile inflamatorii

O alta cauza frecventa a maladiei de Quervain este o afectiune inflamatorie precum artrita reumatoida sau osteoartrita. Microtraumatismele in zona pot si ele sa duca la declansarea bolii.

Metode eficiente de tratament pentru maladia de Quervain

Conform celor de la Vitta Clinic, in stadiu de inceput, boala poate fi ameliorata prin medicamente antiinflamatorii sau prin aplicarea de gheata in zona afectata. Daca ai dureri severe, este posibil sa primesti infiltratii locale cu corticosteroizi. Tratamentul nechirurgical este intotdeauna mai eficient daca include si purtarea unei orteze specifice.

Daca tratamentul conservator nu functioneaza, medicul de mana iti va recomanda o interventie chirurgicala simpla, care elibereaza conflictul dintre tendoane, retinacul si teaca acestora.