Când este recomandată astroscopia de umăr și cum se efectuează

Artroscopia de umăr reprezintă o procedură medicală minim invazivă utilizată pentru diagnosticarea și tratarea problemelor articulației umărului. Artroscopia de umăr este recomandată în diverse situații, iar motivele pot varia de la leziuni ale țesuturilor moi la afecțiuni articulare complexe. Artroscopia poate reduce riscului de complicații și poate scurta perioada de spitalizare, fiind o procedură mai sigură și mai puțin invazivă, în comparație cu intervențiile chirurgicale deschise tradiționale.

Când este recomandată artroscopia de umăr? 

Artroscopia umărului permite tratarea afecțiunilor care pot provoca durere umar, pierderea mobilității sau instabilitate articulară (umar dislocat). De asemenea, artroscopia poate ajuta la identificarea unei game variate de afecțiuni articulare. Câteva motive comune pentru care medicul poate sugera artroscopia de umăr includ:

– rupturi ale tendoanelor, ligamentelor sau mușchilor în jurul articulației umărului (pot fi tratate sau reparate prin artroscopie);

– leziuni ale meniscului la nivelul umărului;

– inflamația bursei (saci umpluți cu lichid care reduc frecarea între țesuturi);

– inflamația tendoanelor din jurul umărului;

– leziunile de cartilaj;

– corpuri libere articulare (uneori, fragmente de țesut sau os pot rămâne libere în articulația umărului, situație în care artroscopia poate fi folosită pentru a le îndepărta). 

Cum se efectuează artroscopia de umăr?

Procedura începe cu administrarea unei anestezii locale sau generale, urmată de efectuarea unor incizii de dimensiuni reduse în jurul umărului. Ulterior, medicul ortoped introduce un artroscop, un dispozitiv optic subțire, prin inciziile efectuate anterior. Dispozitivul de artroscopie, conectat la o cameră video, permite medicului să vizualizeze în detaliu structurile interne ale articulației umărului pe un ecran. Imaginile obținute ajută la diagnosticarea precisă a afecțiunilor și la ghidarea intervențiilor chirurgicale.

Odată ce artroscopul este poziționat corect, se pot efectua diverse manevre chirurgicale. Medicul poate utiliza instrumente speciale introduse prin alte mici orificii pentru a repara, reconstrui sau îndepărta țesuturile afectate. O astfel de abordare reduce semnificativ trauma asupra țesuturilor sănătoase, în comparație cu procedurile chirurgicale deschise tradiționale. După finalizarea intervenției, medicul închide inciziile cu ajutorul unor mici fire de sutură sau cu bandaje. 

Cum se desfășoară și cât durează recuperarea după artroscopia umărului? 

De obicei, în câteva zile după intervenție, pacienții care au suferit o artroscopie în vederea tratării unei afecțiuni a articulației, precum o leziune tendon la umar sau alte probleme specifice, încep să resimtă o ușurare a disconfortului și să observe o îmbunătățire a mobilității umărului.

Perioada de recuperare post-operatorie variază în funcție de complexitatea intervenției, dar în general, pacienții sunt încurajați să înceapă terapia fizică în câteva zile pentru a-și restabili treptat mobilitatea și forța umărului. Recuperarea după artroscopia umărului depinde de natura intervenției chirurgicale, precum și de starea de sănătate generală a pacientului. O revenire completă la activitățile normale poate dura câteva luni, iar activitățile intense sau sportive pot necesita mai mult timp.

Related Posts

Articole recomandate:

Premiera operei La serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi, prezentată de Home of Strings la Sala Dalles din București.
06/03/2023
Photo Colorful Plate
Sfaturi pentru a integra mai multe legume și fructe în alimentația ta
10/07/2024
Materialele utilizate în crearea de fațete, coroane și implanturi dentare premium
Materialele utilizate în crearea de fațete, coroane și implanturi dentare premium
09/08/2024

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!