Ecografii sarcina: de cate ai nevoie si ce sunt morfologiile fetale

Ecografiile reprezinta o metoda non-invaziva si prezinta siguranta atat pentru fat, cat si pentru mama. Ecografia utilizeaza unde sonore de inalta frecventa ce sunt transmise computerului ecografului care le prelucreaza, aparand astfel imagini intrauterine cu fatul.

Ecografiile in timpul sarcinii au numeroase avantaje si sunt considerate o modalitate sigura si eficienta de a monitoriza dezvoltarea fatului. Pe langa confirmarea sarcinii, determinarea varstei gestationale, , stabilirea termenului nasterii si monitorizarea dezvoltarii fatului, a circulatiei sangelui si a placentei, ecografiile au rolul de a detecta anomaliile congenitale. Medicul care urmareste sarcina va vedea toate aceste informatii prin intermediul ecografiilor si ti le va putea transmite.

Daca abia ai ramas insarcinata si inca nu ai apucat sa discuti cu medicul obstetrician, cel mai probabil te intrebi cate ecografii vor fi necesare in vederea monitorizarii sarcinii. De altfel, din articol vei afla si ce sunt morfologiile fetale, cand se fac si care este scopul lor.

Iata cand ar trebui sa faci ecografii in sarina:

  1. Ecografia pentru confirmarea sarcinii

Aceasta este prima ecografie si se face intre 6 si 8 saptamani. Este cea care va confirma sarcina, care va confirma prezenta/absenta sacului sarcinii in interiorul cavitatii uterine. Aceasta prima ecografie se efectueaza transvaginal, intrucat este absolut necesar sa se obtina o imagine cat mai clara a fatului. Tot acum, vei auzi pentru prima oara bataile inimii bebelusului.

  1. Ecografia de la 9-11 saptamani

Urmatoarea ecografie are rolul de verifica ca totul este in regula si ca nu au aparut modificari in ceea ce priveste dezvoltarea fatului. In aceasta perioada se face si recoltarea probei de sange pentru dublu test. Cel din urma are rolul de a evalua riscul de anomalii cromozomiale, de restrictie de crestere intrauterina, dar si riscul de preeclampsie.

  1. Ecografia morfologica de trimestrul I

Morfologia de trimestrul I se face incepand cu saptamana 11 si pana la saptamana 13 + 6 zile. De regula, aceasta nu este facuta de medicul ginecolog care iti urmareste sarcina, ci de un medic specializat in morfologii. Cel din urma va masura fatul, va evalua organele bebelusului, va urmari daca placenta se hraneste bine prin arterele uterine, nivelul lichidului amniotic, precum si starea colului uterin. Aceasta ecografie 4d este esentiala pentru depistarea anomaliilor fetale, iar rezultatele testului dublu mentionat anterior se vor corela cu rezultatele ecografice. Daca ai nevoie de o ecografie 4d Oradea, atunci te asteptam la clinica Raze. Intra pe site pentru a-ti face o programare cat mai curand la un medic ginecolog Oradea , iar acesta va explica tot ce trebuie sa stii despre ecografiile din timpul sarcinii.

Tot in timpul acestei ecografii, medicul poate oferi si o prima informatie privind sexul bebelusului.

  1. Morfologia fetala de trimestru II

Aceasta ecografie este una abdominala si are rolul de a urmari dezvoltarea fatului. Aceasta va fi facuta incepand cu saptamana 20 si pana la saptamana 22. Se vor efectua din nou masuratori ale membrelor, coloanei, capului, bazinului fatului si se vor evalua toate organele. Este una dintre cele mai importante ecografii, intrucat ofera informatii extrem de amanuntite despre sarcina.

  1. Ecografia morfologica de trimestru III

Ultima ecografie din seria celor mai importante este cea morfologica de trimestru III. De regula, este realizata in jurul saptamnii 32 si are rolul de a face o ultima evaluare cu privire la evolutia fatului si a noilor masuratori.

In functie de evolutia sarcinii, dar si de problemele intampinate, medicul curant poate recomanda ecografii periodice pentru monitorizare, chiar si saptamanale. De exemplu, daca ai risc ridicat de preeclampsie, diabet, hipertensiune, sangerari, atunci o monitorizare constanta poate fi necesara.

Ecografiile enumerate mai sus sunt cele mai relevante, cele absolut necesare pentru monitorizarea unei sarcini, iar ele trebuie facute exact in intervalele mentionate.

Related Posts