Rolul nutriției în sănătatea inimii

Rolul nutriției în sănătatea inimii

Cu siguranță, știai că nutriția joacă un rol important în menținerea sănătății tale, dar poate nu ai înțeles niciodată în profunzime cum aceasta poate afecta inima ta. Adoptarea unei alimentații echilibrate și menținerea unui stil de viață activ constituie pilonii importanți în îngrijirea inimii tale. În acest articol vei afla câteva moduri prin care nutriția influențează sănătatea inimii.

Așadar, iată care sunt acestea: 

Consumul de grăsimi sănătoase 

Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din uleiul de măsline, nuci, semințe, pește gras, avocado și untul de migdale, îmbunătățesc reducerea nivelului de colesterol (LDL) și la creșterea nivelului de HDL (colesterolul bun). Astfel, consumul grăsimilor sănătoase ajută:

  • la reducerea bolilor de inimă
  • la stabilizarea ritmului cardiac 
  • la scăderea tensiunii arteriale
  • la prevenirea acumulării de plăci aterosclerotice. 

Așadar, integrează grăsimile sănătoase în dieta ta, pentru a te bucura de toate beneficiile pentru inimă. 

Consumul de fructe și legume

Atât fructele, cât și legumele sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la menținerea sănătății inimii tale. Consumul acestor alimente poate contribui la un control al inflamațiilor și la o îmbunătățire vasculară. Alte beneficii pe care le aduce sunt:

  • ajută la scăderea riscului de diabet 
  • ajută la menținerea greutății corporale
  • ajută la reducerea inflamațiilor din organism 
  • ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase
  • contribuie la stimularea vaselor de sânge
  • ajută la reducerea riscurilor de boli ale inimii. 

În plus, pentru a-ți menține inima sănătoasă, descoperă serviciile medicale de cardiologie disponibile în orașul tău. Clinica de cardiologie Natisan din Pitești este dotată cu aparatură performantă, oferind consultații specializate și tratamente eficiente pentru pacienții săi. 

Limitarea consumului de zahăr 

Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea riscului de obezitate, după cum sigur știi. Totodată, poate contribui și la riscul de diabet sau a altor afecțiuni de inimă, ca de exemplu:

  • creșterea trigliceridelor 
  • creșterea nivelului de colesterol LDL
  • creșterea tensiunii arteriale
  • provocarea inflamațiilor.

Consumul de zahăr în exces poate duce la o depunere de grăsime viscerală, care este grăsimea din organe. Pentru a menține sănătatea inimii, este important să limitezi consumul de zahăr adăugat în dieta ta și să optezi pentru o alimentație echilibrată, bogată în fructe și cereale integrale.

Controlul aportului de sodiu 

Un alt aspect important în dieta ta de zi cu zi este controlul aportului de sodiu. Sodiul sau sarea în exces poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii tale din diverse motive. Sodiul poate afecta tensiunea arterială prin retenția de apă în organism și creșterea volumului sangvin. Acest aspect poate crește presiunea asupra pereților arteriali și poate contribui în mod activ la apariția hipertensiunii arteriale sau tensiunii arteriale crescute, care înseamnă un factor major de risc pentru accidentele vasculare cerebrale. Alte exemple negative pe care le poate aduce sodiul consumat în exces sunt:

  • suprasolicitarea rinichilor 
  • deteriorarea pereților arterelor
  • acumularea de plăci de aterom (acele depuneri de grăsimi)
  • interferența cu funcția vasculară.

Pentru a menține sănătatea inimii, este important să limitezi consumul de sodiu pe cât de mult poți și să urmezi o dietă optimă pentru inimă, care include alimente sănătoase și scăzute în sare.

În concluzie, alimentația echilibrată joacă un rol principal în menținerea sănătății inimii tale. Fie că alegi alimente 100% bio, fie că optezi pentru exercițiile fizice regulate, cert este că acestea vor contribui semnificativ la reducerea riscului de boli de inimă. 

Sursă foto: pexels.com