La și despre psiholog

Ce este psihologul?

Psihologul. Specialistul care studiază, din punct de vedere științific, modul de gândire (cum gândim), latura emoțională (ce, cum simțim) și comportamentală (cum ne comportăm și de ce) și ajută individul să înțeleagă, să-și explice și de ce nu, să-și modifice modul de gândire și/sau comportamentul, prin utlizarea unor tehnici specifice.

Păstrază (în mod obligatoriu! inclusiv după închieierea relațiilor profesionale cu clientul/pacientul) confidențialitatea datelor obținute pe parcursul proceselor psihologice, fie că vorbim de evaluare sau intervenție. Rezultatele evaluării psihologice pot fi prezentate altor persoane numai cu acordul persoanei evaluate și cuprind numai informațiile relevante în raport cu scopul urmărit.

Ce face psihologul?

Așa cum am spus:

  • studiază, din punct de vedere științific modul de gândire (cum gândim), latura emoțională (ce, cum simțim) și comportamentală (cum ne comportăm și de ce);
  • ajută individul să înțeleagă, să-și explice, să-și modifice modul de gândire și/sau comportamentul, prin utlizarea unor tehnici specifice. Altfel spus, investighează și recomandă modalități pentru soluționarea problemelor psihologice;
  • realizează testarea/evaluarea psihologică, interpretează datele obținute, elaborează recomandările considerate necesare;
  • realizează intervenții specifice pentru autocunoaștere, optimizare și dezvoltare personală, prevenirea și/sau terapia tulburărilor din sfera emoțională și de personalitate, precum și a fenomenelor legate de dificultățile de adaptare la mediul social, profesional, etc.;

De ce să mergem la psiholog?

Pentru că e o persoană neutră, obiectivă și nu are așteptări de la noi, așa cum au cei din familie, prietenii, colegii, șefii, etc. Și pentru toate acestea, ne e mult mai ușor să vorbim, să ne deschidem, să fim sinceri.

Pentru că recunoaște tipul și severitatea problemelor psihologice, precum și cel mai bun mod de a le face față și soluționa.

Când să mergem la psiholog?

Astăzi, tot mai mulți oameni apelează la psiholog pentru consolidarea și menținerea sănătății psihice și fizice. Apelăm la psiholog pentru sprijin și suport în găsirea soluțiilor la diversele probleme cu care ne confruntăm și pentru care, deși cel mai probabil am căutat soluții împreună cu familia sau prietenii, au rămas nerezolvate sau chiar s-au agravat.

Cu ce fel de probleme putem să mergem la psiholog?

Sfera de adresabilitate este largă, astfel că la psiholog putem merge pentru multiple problemele. Împreună, într-un mediu stabil și securizant, căutăm cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestora și menținerea stării de bine a clientului/pacientului.

Cel mai frecvent, cei din jurul tău apelează la psiholog atunci când întămpină:

  • Probleme de familie, cuplu, relaționare;
  • Dificultăți de comunicare (ex. cu familia, partenerul, copilul, prietenii, colegii, etc.)
  • Singurătate;
  • Pierderea unei persoane dragi;
  • Situații de boală, accident și implicații psihologice ale acestora;
  • Teamă, anxietate, panică, fobii;
  • Stări depresive, depresie;
  • Dependențe (ex. substanțe – tutun, alcool, droguri; jocuri de noroc);
  • Probleme de comportament;
  • Probleme de dezvoltare sau de comportament ale copiilor;
  • Probleme educaționale ale copiilor;
  • Probleme ale alimentației sau ale somnului;
  • Probleme sexuale;
  • Dificultăți la școală, la locul de muncă sau în alt context social;
  • Dorința de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Ce se întâmplă la psiholog?

Cunoașterea clientului/pacientului este esențială, astfel că pentru început vom discuta despre tine, despre problemele tale și istoricul tău. Îți vor fi puse întrebări legate de educație, loc de muncă/școală, stare civilă, relații interpersonale, probleme medicale, tratamente asociate acestora, consum substanțe. Vei fi întrebat despre problema/problemele pentru care ai apelat la sprijinul psihologului, momentul apariției, impactul asupra ta (incluzând viața personală, profesională, socială), modalitățile prin care ai încercat să o/le soluționezi, ce a funcționat și ce nu în acest proces. Desigur, toate aceste întrebări pot fi însoțite de teste psihologice, care au rolul de a contura o imagine mai clară asupra ta și asupra problemei/problemelor. Nu-ți fă griji, ți se va explica cum și de ce să completezi testul.

După etapa de evaluare, psihologul te va ajuta să stabilești obiectivele (ex. îmbunătățirea relațiilor cu partenerul/copiii, îmbunătățirea stimei de sine, adaptarea la o situație dificilă, o boală, o pierdere, etc) și va identifica strategii terapeutice eficiente acestora. La anumite intervale de timp îți va solicita să completezi teste, cu scopul de a monitoriza progresele.  

Psihologul îți va fi alături și te va susține în procesul de modificare a comportamentelor, a gândurilor, de acceptare și adaptare la situațiile care nu pot fi schimbate, dar e bine să știi că poți avea și momente mai dificile când deschiderea, încrederea ta și colaborarea strânsă vor fi esențiale.

Articol scris de Anca Raluca Oltean – psiholog Clinica Online