Factorii de risc care duc la declanșarea bolilor parodontale și ce poți face pentru a preveni

Bolile parodontale reprezintă afecțiuni care implică țesuturile din jurul dinților, care în general nu se limitează doar la gingii, ci pot afecta și osul care servește ca suport pentru dinți. Bolile parodontale afectează nu doar aspectul estetic, ci au consecințe directe asupra sănătății orale și, în unele cazuri, pot influența starea generală de sănătate. Majoritatea factorilor de risc care duc la declanșarea bolilor parodontale pot fi preveniți, cu mici excepții.

Care sunt factorii care pot crește riscul de boli parodontale?

Igiena orală inadecvată, fumatul, diabetul, predispoziția genetică și stresul sunt factori principali care pot crește riscul de boli parodontale, deoarece contribuie la acumularea plăcii bacteriene, inflamația gingiilor și afectarea sistemului imunitar oral.

Fumatul

Fumatul afectează negativ sănătatea gingiilor și crește riscul de boli parodontale. Substanțele chimice toxice din fumul emanat prin arderea țigărilor reduc fluxul de sânge către gingii, ceea ce compromite capacitatea acestora de a se vindeca. De asemenea, fumatul slăbește sistemul imunitar, ceea ce facilitează inflamația gingiilor și accelerează evoluția bolilor parodontale. În general, persoanele fumătoare sunt sfătuite să efectueze controale într-o clinica stomatologica Bucuresti la intervale de timp mai reduse decât persoanele nefumătoare, întocmai din cauza riscurilor la care se expun fumând.

Igiena orală inadecvată

Igienă orală precară reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc în declanșarea bolilor parodontale. Placa bacteriană, o peliculă subțire formată din bacterii și resturi alimentare, se acumulează constant pe suprafața dinților. Dacă nu este îndepărtată prin periaj dentar, placa bacteriană permite formarea tartrului, o substanță dură care aderă la suprafața dinților. Tartrul oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, intensificând inflamația gingiilor și contribuind la progresia bolilor parodontale.

Diabetul și predispoziția genetică

Persoanele cu diabet sunt predispuse la probleme parodontale, deoarece nivelul crescut de zahăr în sânge poate afecta gingiile și sistemul imunitar. De asemenea, persoanele cu o predispoziție genetică la bolile parodontale, care au antecedente de parodontoză în familie, au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontală.

Cum pot fi prevenite bolile parodontale?

Prevenirea bolilor parodontale implică adoptarea unui regim adecvat de igienă orală, renunțarea la fumat, menținerea valorilor glicemiei în parametrii normali, monitorizarea predispoziției genetice și gestionarea stresului. În cazul în care boala parodontală s-a instalat deja, există în continuare lucruri care pot fi realizate pentru a încetini progresia bolii și a preveni pierderea dinților. Un tratament de parodontoza aplicat încă din faze incipiente reduce cu mai mult de jumătate riscul de pierdere a dinților sau de apariție a altor complicații.  

Related Posts

Articole recomandate:

Photo Comfortable bed
Secretele unui somn odihnitor și revitalizant
20/06/2024
Cum poți încetini apariția ridurilor?
06/05/2020
Photo Flexibility exercises
Cele mai eficiente exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității
04/03/2024

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!