De ce amortesc mainile? Cauze si tratament

Amorteala la nivelul mainilor este o experienta neplacuta, care uneori poate deveni ingrijoratoare. Aceasta este adesea insotita de furnicaturi, intepaturi sau senzatii de arsura, iar simptomele pot varia de la o pierdere partiala a sensibilitatii pana la afectarea intregii maini.

Ce determina aparitia acestei senzatii neplacute si cum poate fi tratata?

Amorteala la nivelul mainilor sau parestezia, este o senzatie de pierdere partiala sau temporara a sensibilitatii in maini. Poate aparea la una sau ambele maini, iar cauzele pot fi variate. Aceasta nu este intotdeauna un simptom al unei afectiuni grave, ci poate fi rezultatul unor factori comuni din viata de zi cu zi, insa in anumite conditii poate fi un semnal de alarma.

Care sunt principalele cauze ale amortelii mainii?

Unul dintre factorii principali care pot provoca amortirea mainilor este compresia nervilor. Sindroamele de tunel, precum sindromul de tunel carpian, cubital sau ulnar, pot cauza compresie nervoasa si, implicit, senzatia de amortire. Aceste sindroame apar atunci cand nervii sunt comprimati sau iritati in timp ce trec prin spatii inguste in mana.

Leziunile traumatice ale creierului, coloanei vertebrale cervicale, plexului brahial sau bratului pot fi o alta cauza a amortelii mainilor. Accidentele care afecteaza aceste zone pot interfere cu functionarea normala a nervilor.

Anumite afectiuni medicale pot contribui, de asemenea, la aparitia amortelii mainilor. Diabetul, alcoolismul sau deficienta de vitamina B12 pot deteriora nervii din corp, inclusiv cei care furnizeaza sensibilitate in maini. De asemenea, bolile neurologice cum ar fi scleroza multipla pot fi asociate cu senzatii de amortire.

In unele cazuri, tumorile sau chisturile la nivelul mainii pot comprima nervii, cauzand astfel amortirea. Este important ca aceste afectiuni sa fie diagnosticate si tratate prompt pentru a preveni complicatiile.

Care sunt simptomele acestei afectiuni?

Amorteala la nivelul mainilor poate avea simptome variate, printre care se numara:

  • Incapacitatea de a distinge senzatiile de cald si rece.
  • Senzatii de ace, intepaturi sau arsuri in mana.
  • Dificultate in realizarea miscarilor fine
  • Pierderea sau scaderea sensibilitatii la atingere.

Care este tratamentul amortelii mainilor?

In multe cazuri, tratamentul pentru amortirea mainilor este simplu:

  • Administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia nervilor.
  • Odihna si evitarea activitatilor care pot agrava simptomele.
  • Utilizarea unei orteze specifice pentru a mentine pozitia corecta a mainii.
  • Fizioterapie pentru a imbunatati mobilitatea si functionarea mainii.

In situatiile severe sau cand tratamentul conservator nu da rezultate,  este necesara interventia chirurgicala.  De exemplu, in sindromul de tunel carpian, o procedura chirurgicala poate fi efectuata pentru a elibera presiunea asupra nervului comprimat.

Daca ai maini amortite pentru o perioada mai lunga de doua saptamani sau daca simptomele sunt severe, este recomandat sa consulti un medic specializat. Un medic neurolog sau un chirurg de mana poate diagnostica cauza exacta a amortelii si poate recomanda un plan de tratament adecvat.

Related Posts

Articole recomandate:

Photo Tea and herbal medicine benefits for general health
Beneficiile consumului de ceaiuri și plante medicinale pentru sănătatea generală
Accidente casnice comune: Prevenție și prim ajutor
Uniforma ta medicală e pregătită şi vom avea grijă să o porţi cu mândrie şi cu succes!

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!