Cum poți preveni apariția gingivitei?

Gingivita este o afecțiune a gingiei ce constă într-o inflamație superficială provocată de bacteriile prezente în cavitatea bucală. Este o problemă des întâlnită și din păcate, trecută cu vederea de multe persoane. Netratată, gingivita evoluează, afectează și osul din jurul dinților și se transformă într-o boală parodontală – știai că 8 din 10 români suferă de parodontoză?

Cum îți dai seama că suferi de gingivită?

Există câteva semne foarte clare ale apariției gingivitei care ar trebui să te trimită de urgență la un medic stomatolog: gingia devine roșie, sângerează ușor la orice atingere (la un simplu periaj sau la mușcatul unor alimente mai dure), apare halitoza (respirația urât mirositoare). Dacă nu se intervine cu tratament în acest stadiu, gingivita va duce în cele din urmă și la retracția gingivală.

La baza gingivitei stă igiena orală precară care favorizează acumularea plăcii bacteriene, transformare acestuia în tartru și inflamarea gingiilor. Este extrem de important să știi că placa bacteriană poate fi eliminată în fiecare zi printr-un periaj corect, însă dacă nu urmezi regulile de igienă, placa bacteriană se solidifică și devine tartru. Tartrul nu mai poate fi îndepărtat acasă, ci doar într-un cabinet stomatologic, prin detartraj și alte proceduri de curățare profesională a dinților. Tocmai din acest motiv se recomandă să mergi la medic de cel puțin o dată pe an pentru detartraj. Cu cât aceste depuneri rămân mai mult pe suprafața dintelui, cu atât vor irita mai tare gingia.

Cum poți preveni apariția gingivitei?

Cea mai bună modalitate de prevenire a gingivitei este igiena orală riguroasă și controalele periodice la medicul stomatolog. Iată câteva recomandări în acest sens:

  • Periază corect dinții și gingiile, de minim 2 ori pe zi – chiar dacă ți se pare că o periuță dură îți poate curăța mai bine dinții, în realitate, aceasta poate irita gingia, așa că, ar fi bine să o eviți. Alege în schimb o periuță mai moale și schimb-o periodic, la 3-4 luni. 
  • Folosește ața dentară – Oricât de riguros te-ai spăla pe dinți, s-ar putea să mai rămână resturi alimentare. Este recomandat să utilizezi ața dentară după fiecare masă sau înainte de fiecare periaj pentru a te asigura că dinții sunt curați. O opțiune și mai bună este dușul bucal, care curăță și mai bine dinții, fără să rănească în vreun fel gingiile (ața dentară folosită într-un mod agresiv poate răni gingia).

Controlul stomatologic periodic este o altă formă de prevenție a gingivitei, mai ales dacă există și anumiți factori de risc (fumatul, vârsta înaintată, schimbările hormonale, anumite medicamente sau afecțiuni, etc.). Medicul va observa la fiecare control starea gingiilor tale, iar la primul semn de gingivită, poate prescrie un tratament adecvat ce va împiedica evoluția gingivitei într-o boală parodontală.

Nu în ultimul rând, alimentația joacă un rol important în prevenție, mai ales în cazul persoanelor predispuse la gingivită, cum ar fi persoanele care suferă de diabet. Nivelul de zahăr din sânge influențează într-o mare măsură sănătatea gingiilor, iar diabeticii trebuie să facă un efort suplimentar pentru a evita apariția gingivitei. Bineînțeles, toate aceste aspecte vor fi discutate în cadrul unui control, cu medicul stomatolog.

Nu uita că gingiile sănătoase te ajută să ai o dantură sănătoasă pentru o perioadă lungă de timp. Adoptă o igienă orală corectă, mergi la medic o dată la 6 luni și vei reuși să previi cu succes gingivita!