Coriolus versicolor – ciuperca cu proprietăți imunomodulatoare

Coriolus versicolor cunoscută și sub denumirea de Polyporus versicolor, este o ciupercă din încrengătura Basidiomycota, familia Polyporaceae, fiind cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de „coadă de curcan”. Aceasta se găsește în toată America de Nord, Asia și Europa. Corpurile sale fructifere se suprapun între ele, formând o masă densă care crește pe trunchiuri de arbori, tulpini și arborii căzuți. Straturile distinctive create de aceste corpuri pot avea o colorație care variază de la maro deschis până la maro închis sau gri. Polizaharidele corpurilor fructifere au gust dulce, fiind utilizate sub formă de ceai folosit în medicina tradițională asiatică și europeană.

Există substanțe din ciuperca coriolus care ar putea acționa ca medicamente. Două dintre aceste substanțe sunt peptida polizaharidică PSP și polizahariele Krestin (PSK).

Ciuperca Coriolus, PSP sau PSK, se administrează pe cale orală în vederea îmbunătățirii răspunsului organismului la chimioterapie și la radioterapie în cazul persoanelor cu cancer. De asemenea, este utilizat pentru stimularea sistemului imunitar, ca adjuvant în tratarea infecțiilor și tratarea afecțiunilor hepatice și pulmonare, printre multe alte utilizări. Există însă dovezi științifice limitate care susțin aceste alte utilizări.

Utilizările ciupercii Coriolus versicolor

Extractul ce Coriolus versicolor (ce conține PSK) a fost utilizat mai mult de 30 de ani ca tratament adjuvant pentru cancer. În studiile clinice, PSK a fost utilizat ca adjuvant în chimioterapie pentru a gestiona cancerul gastric, de colon și colorectal, în timp ce extractul de PSP a fost utilizat ca adjuvant în managementul cancerului pulmonar în stadiu tardiv și ca prebiotic. S-a utilizat, de asemenea, combinația de ciuperci Coriolus versicolor plus Ganoderma lucidum în vederea eliminării virusului papiloma uman (HPV) de la nivel oral în cazul pacienților cu gingivită HPV pozitivă.

Coriolus versicolor a fost consumat de secole în Asia în cadrul unei diete tradiționale și a fost utilizat în scop medicinal. Indicațiile din medicina naturistă ale acestei ciuperci o includ ca adjuvant în tratamentul infecțiilor pulmonare și hepatice. În China, această ciupercă a fost utilizată în scop profilactic și curativ pentru infecțiile hepatice și cancerul hepatic. În Japonia, este considerată un panaceu pentru o varietate de tipuri de cancer. În general, miceliul și corpul fructifer al ciupercii sunt considerate a avea activități imunomodulatoare și anticarcinogene. Cercetările clinice pe PSK au început în jurul anului 1970 și s-au concentrat asupra acțiunii sale imunomodulatoare în cancerul stomacal, colorectal, esofagian, nazofaringian, pulmonar și de sân.

În medicina tradițională chineză, Coriolus versicolor este utilizat ca adjuvant în principal pentru tratarea cirozei, hepatitei cronice active, artritei reumatoide, leucemiei și bronșitei. De asemenea, a fost utilizat pentru efectele sale analgezice, antiinflamatoare, antihiperlipidemice și antiaterosclerotice.

Activitatea antivirală a ciupercii Coriolus versicolor

Un studiu in vitro efectuat cu PSP a demonstrat activitate antivirală împotriva HIV-1. Mecanismul de acțiune este postulat și în cazul PSK, care care interferează cu legarea HIV-1 de ținta sa celulară. Într-un alt studiu in vitro, extractul din miceliul de Coriolus versicolor a prezentat cea mai mare activitate antivirală împotriva virusului gripal H1N1 dintre extracte din 10 micelii de Basidiomycete. În plus, Coriolus versicolor a fost una dintre cele 4 specii care au demonstrat inhibarea virusului herpes simplex 2, prezentând cel mai mare index terapeutic dintre cele 10 specii testate.

Un studiu randomizat, unic orb (N = 472), a evaluat capacitatea unei combinații medicinale de ciuperci Coriolus versicolor și Ganoderma lucidum de a trata HPV la nivel oral. Pacienților care au prezentat gingivită le-au fost prelevate probe de la nivel oral pentru detectarea HPV. 61 de cazuri (13%) au fost detectate pozitiv pentru HPV 16 sau HPV 18. Au fost administrate randomizat 400 mg/zi din combinația de ciuperci Coriolus versicolor plus Ganoderma lucidum (corp de fructe uscate măcinate) în grupul de tratament, respectiv Laetiporus sulphureus în grupul de control. După 2 luni de tratament, HPV-ul a fost eliminat în 87.8% dintre cei cărora li s-a administrat combinația Coriolus versicolor/Ganoderma lucidum, comparativ cu 5% în grupul de control (P <0.001).

Eficiența ciupercii Coriolus versicolor în cancer

Datorită efectelor sale imunomodulatoare, PSK este aprobat ca medicament cu prescripție medicală în Japonia pentru utilizare ca adjuvant în tratamentul cancerului. Activitatea sa antitumorală este rezultatul capacității sale de a induce maturarea celulelor dendritice, de a activa celulele T CD8+ citotoxice și celule naturale ucigașe și de a induce producția de citokine proinflamatorii (adică TNF-alfa, IL-1beta, IL-12).

Ciuperca Coriolus versicolor este posibil eficientă în tratamentul cancerului atunci când este utilizată în asociere cu chimioterapie și/sau radioterapie. Administrarea PSK pe cale orală, poate îmbunătăți răspunsul la chimioterapie și/sau radioterapie în cazul persoanelor cu anumite tipuri de cancer.

DE REȚINUT!

Nu există însă dovezi suficiente în ceea ce privește eficiența ciupercii Coriolus versicolor ca imunostimulator, în herpes, sindromul oboselii cronice, hepatită, tulburări pulmonare, infecții ale pielii, inclusiv impetigo, infectii ale tractului urinar, infecții ale tractului digestiv.

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua eficacitatea ciupercii Coriolus versicolor pentru aceste utilizări.

Efecte secundare și siguranța administrării preparatelor ce conțin Coriolus versicolor

Administrarea ciupercii Coriolus versicolor este de regulă sigură pentru majoritatea persoanelor atunci când este administrată oral în mod corespunzător. Pentru majoritatea adulților sănătoși, ciuperca Coriolus versicolor nu provoacă efecte secundare. În cazul pacienților care urmează chimioterapie și își administrează și PSK (care este extras din Ciuperca coriolus), au fost raportate greață, vărsături, scăderea numărului de leucocite și afectare hepatică. Nu este însă clar în ce măsură aceste reacții adverse s-au datorat și administrării de PSK.

PSK este considerat a fi foarte bine tolerat. Nu s-au observat efecte adverse semnificative din punct de vedere clinic în cazul administrării PSK în doză de 3 g/zi, când a fost administrat până la 7 ani ca adjuvant la chimioterapia standard în cazul pacienților cu cancer de colon cu rezecție curativă. Produsele cu PSP sau PSK au fost consumate în siguranță în doze de 1 g sau mai mult pe zi, timp de 10 ani, de către pacienții cu cancer.

Nu a fost observată nicio dovadă de toxicitate a PSP în studiile de siguranță efectuate pe șobolani și pe maimuțe.

Administrarea vaginală a ciupercii Coriolus versicolor este probabil sigură, pe o perioadă de timp de până la 12 zile.

Nu există însă suficiente informații despre siguranța administrării ciupercii Coriolus versicolor în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează, motiv pentru care, în aceste cazuri se va evita administrarea preparatelor cu această ciupercă.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele presrise de medic.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Acest articol (https://alicepiperea.ro/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-xanax/) a fost scris de Lector univ. Dr. Farmacist primar Alice Piperea. Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la CHIMIE pentru BAC și/sau pentru ADMITERE la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice:

Albert KS, et al. Pharmacokinetic evaluation of a drug interaction between kaolin-pectin and clindamycin. J Pharm Sci 1978 67:1579-82.

Barros AB, Ferrão J, Fernandes T. A safety assessment of Coriolus versicolor biomass as a food supplement. Food Nutr Res 2016;60:29953.

Chan SL, Yeung JH. Effects of polysaccharide peptide (PSP) from Coriolus versicolor on the pharmacokinetics of cyclophosphamide in the rat and cytotoxicity in HepG2 cells. Food Chem Toxicol 2006;44:689-94.

Chay WY, Tham CK, Toh HC, et al. Coriolus versicolor (Yunzhi) use as therapy in advanced hepatocellular carcinoma patients with poor liver function or who are unfit for standard therapy. J Altern Complement Med 2017;23(8):648-52.

Collins RA, Ng TB. Polysaccharopeptide from Coriolus versicolor has potential for use against human immunodeficiency virus type 1 infection. Life Sci 1997;60:PL383-7.

Crofelemer. FDA-Approved Drug Products. FDA Web site. Accessed 6/30/2017.

Dong Y, Kwan CY, Chen ZN, et al. Antitumor effects of a refined polysaccharide peptide fraction isolated from Coriolus versicolor: in vitro and in vivo studies. Res Commun Mol Pathol Pharmacol 1996;92:140-8.

Sakamoto, J., Morita, S., Oba, K., Matsui, T., Kobayashi, M., Nakazato, H., and Ohashi, Y. Efficacy of adjuvant immunochemotherapy with polysaccharide K for patients with curatively resected colorectal cancer: a meta-analysis of centrally randomized controlled clinical trials. Cancer Immunol.Immunother. 2006;55(4):404-411.

Sakamoto, J., Nakazato, H., Ichihashi, H., Koike, A., Ohashi, Y., Tamura, H., Fujii, T., and Ogawa, N. [The minimization method in a medium size clinical trial. Study of immunochemotherapy with PSK in gastric cancer]. Gan To Kagaku Ryoho 1988;15(6):1935-1942.

Shibata, M., Nezu, T., Kanou, H., Nagata, Y., Kimura, T., Takekawa, M., Ando, K., and Fukuzawa, M. Immunomodulatory effects of low dose cis-Diaminedichloroplatinum (cisplatin) combined with UFT and PSK in patients with advanced colorectal cancer. Cancer Invest 2002;20(2):166-173.

Sugiyama, Y., Saji, S., Miya, K., Fukada, D., Umemoto, T., Kunieda, K., Takao, H., Kato, M., and Kawai, M. [Locoregional therapy for liver metastases of colorectal cancer]. Gan To Kagaku Ryoho 1996;23(11):1433-1436.

Takahashi, Y., Mai, M., and Nakazato, H. Preoperative CEA and PPD values as prognostic factors for immunochemotherapy using PSK and 5-FU. Anticancer Res 2005;25(2B):1377-1384.

Takashima, S., Kinami, Y., and Miyazaki, I. [Clinical effect of postoperative adjuvant immunochemotherapy with the FT-207 suppository and PSK in colorectal cancer patients. Colorectal Cancer Chemotherapy Group in Hokuriku]. Gan To Kagaku Ryoho 1988;15(8):2229-2236.

Tamada, R., Inokuchi, K., Hattori, T., Inoue, K., Taguchi, T., Kondo, T., Abe, O., Kikuchi, K., Tanabe, T., Nakajima, T., and . [A multi-institutional study on postoperative adjuvant immunochemotherapy of gastric cancer (II)]. Gan To Kagaku Ryoho 1987;14(3 Pt 1):716-722.

Toge, T. and Yamaguchi, Y. Protein-bound polysaccharide increases survival in resected gastric cancer cases stratified with a preoperative granulocyte and lymphocyte count. Oncol.Rep 2000;7(5):1157-1161.

Tsujitani, S., Kakeji, Y., Orita, H., Watanabe, A., Kohnoe, S., Baba, H., Anai, H., Maehara, Y., and Sugimachi, K. Postoperative adjuvant immunochemotherapy and infiltration of dendritic cells for patients with advanced gastric cancer. Anticancer Res 1992;12(3):645-648.

Articole recomandate:

Stomatologie fără durere sau stres
10/10/2022
Stomatologi pregatiti pentru orice situatie de urgenta – Asociatia Succes in Educatie si Sport organizeaza un curs de urgente medicale in cabinetul stomatologic
18/02/2023
Pregătește-te pentru această vară: iată cum să slăbești în mod sănătos
18/05/2023

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!