Ce este veganismul și ce mănâncă veganii?

O dietă vegană sau veganismul tinde să omite produsele de origine animală din motive etice, de sănătate sau de mediu.

Considerat cândva o dietă de nișă, veganismul a devenit mainstream – atât de mult încât numărul de oameni care urmează o dietă vegană a crescut cu 350% în ultimul deceniu, potrivit cercetărilor din Marea Britanie.

Prin definiție, veganismul este un mod de a trăi în care oamenii exclud, pe cât posibil, toate formele de exploatare și cruzime a animalelor.

La prima vedere, o dietă vegană poate părea complicată sau excesiv de restrictivă. Mulți dintre oamenii care se gândesc să treacă la o dietă vegană sunt inițial îngrijorați să găsească alternative vegane potrivite pentru mesele lor preferate.

Cu toate acestea, majoritatea constată că, odată ce reușesc câteva elemente de bază, tranziția este mai puțin dificilă decât se așteptau inițial.

Ce este veganismul?

Potrivit Societății Vegane , termenul „vegan” a fost inventat în 1944 de un mic grup de vegetarieni care s-au desprins de Societatea Vegană din Leicester din Anglia pentru a forma Societatea Vegană.

Pe lângă faptul că s-au abținut de la consumul de carne , au ales să nu consume lactate, ouă sau orice alte produse de origine animală

Termenul „vegan” a fost ales din combinația dintre primele și ultimele litere de „vegetarian”. Până în 1949, se născuse prima definiție a veganismului. S-a schimbat ușor de-a lungul anilor pentru a deveni ceea ce este cunoscut ca astăzi.

Conform celei mai recente definiții a Societății Vegane, veganismul este „o filozofie și un mod de a trăi care urmărește să excludă – în măsura în care este posibil și posibil – toate formele de exploatare și cruzime față de animale pentru hrană, îmbrăcăminte sau orice altă formă. alte scopuri.”

Mulți oameni folosesc termenul „vegan” pentru a se referi exclusiv la dietă. Cu toate acestea, după această ultimă definiție, veganismul se extinde dincolo de o dietă pe bază de plante .

Cei care se identifică ca vegani urmăresc de obicei să excludă exploatarea animalelor sau cruzimea în toate aspectele vieții lor, inclusiv în hainele pe care le poartă, cosmeticele pe care le folosesc și activitățile de agrement la care participă.

Drept urmare, mulți vegani evită să cumpere paltoane de lână, mobilier din piele sau perne și cuverturi din puf. Ei pot opta, de asemenea, să viziteze sanctuarele pentru animale în loc să meargă la grădini zoologice, la circ sau la ferme de mângâiere a animalelor.

De ce oamenii devin vegani?

În general, oamenii aleg să evite produsele de origine animală din unul sau mai multe dintre următoarele motive.

Etică

Veganii etici cred cu tărie că toate creaturile au dreptul la viață și libertate.

Ei văd toate animalele ca fiind ființe conștiente care, la fel ca oamenii, doresc să evite durerea și suferința

Din acest motiv, veganii etici se opun uciderii unui animal pentru a-i mânca carnea sau a-i purta blana sau pielea.

Veganii se opun, de asemenea, stresului psihologic și fizic pe care îl pot suporta animalele ca urmare a practicilor agricole moderne – de exemplu, țarcuri mici sau cuștile în care trăiesc de obicei animalele și le lasă rareori între naștere și sacrificare

Cu toate acestea, pentru veganii etici, acest sentiment se extinde dincolo de cruzimea practicilor agricole moderne.

Acest lucru se datorează faptului că veganii se opun consumului de produse care se bazează în mare măsură pe uciderea altor animale – mai ales pentru că sunt disponibile alternative.

Aceasta include sacrificarea vițeilor considerate excedentare în industria laptelui sau sacrificarea puilor masculi de o zi, care este obișnuită în producția de ouă.

Mai mult, veganii etici cred, în general, că laptele, ouăle, mierea, mătasea și lâna animalelor nu sunt pentru exploatarea oamenilor, indiferent de condițiile de viață oferite animalelor exploatate

Acesta este motivul pentru care veganii etici rămân opuși să bea laptele unui animal, să-i mănânce ouăle sau să-și poarte lâna, chiar și în cazurile în care animalele sunt libere sau hrănite cu pășune.

Sănătate

Unii oameni aleg o dietă vegană pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate .

Dietele bogate în carne – în special carnea roșie – au fost legate de cancer, boli de inimă și diabet de tip 2

Pe de altă parte, dietele pe bază de plante au fost legate de un risc mai scăzut de a dezvolta sau de a muri prematur din cauza acestor boli

Scăderea consumului de produse de origine animală în favoarea mai multor opțiuni pe bază de plante vă poate îmbunătăți, de asemenea, digestia și reduce riscul de boală Alzheimer

O dietă vegană poate ajuta, de asemenea, la minimizarea efectelor secundare legate de antibioticele și hormonii folosiți în agricultura modernă a animalelor

Cu toate acestea, dacă țineți o dietă vegană, este posibil să consumați mai puțini anumiți nutrienți. De aceea planificarea este deosebit de importantă.

Luați în considerare să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un medic sau un dietetician înregistrat, pentru a planifica o dietă vegană care vă va ajuta să obțineți nutrienții de care aveți nevoie.

Dietele vegane tind să fie sărace în acești nutrienți

  • vitamina B12
  • vitamina D
  • calciu
  • zinc
  • iod
  • seleniu

Persoanele care urmează diete vegane iau uneori suplimente pentru a oferi nutrienți de care s-ar putea să nu primească suficient în dieta lor.

Mediu inconjurator

De asemenea, oamenii pot alege să evite produsele de origine animală în încercarea de a limita impactul lor asupra mediului.

Conform datelor recente, agricultura zootehnică contribuie în mare măsură la emisiile de gaze cu efect de seră (GES), care provoacă schimbările climatice

Se crede că cei care mănâncă carne sunt responsabili pentru de 2-2,5 ori mai multe GES decât oamenii care urmează o dietă vegană. 

Animalele rumegătoare, cum ar fi bovinele, oile și caprele, par să emită cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră per gram de proteine ​​pe care le furnizează. Prin urmare, dietele care reduc sau elimină total lactatele produc, de asemenea, semnificativ mai puține GES.

Un studiu sugerează că o dietă vegetariană produce cu 33% mai puține GES decât o dietă americană standard care conține carne și care oferă aceeași cantitate de calorii

O dietă vegană are un impact și mai mic asupra mediului, producând cu aproximativ 53% mai puține GES decât o dietă care conține carne asortată cu calorii

O mare parte din proteina vegetală produsă în prezent este folosită pentru hrănirea animalelor, mai degrabă decât a oamenilor. Din acest motiv, producerea unei diete bogate în animale necesită utilizarea mai multor resurse ale pământului decât producerea unei diete pe bază de plante.

De exemplu, producerea proteinelor animale necesită de 6-17 ori mai mult teren decât aceeași cantitate de proteină din soia.

Proteina animală necesită, de asemenea, în medie, de 2-3 ori mai multă apă, în funcție de factori precum anotimp și fluctuațiile anuale ale precipitațiilor

Din cauza tuturor acestor factori, experții estimează că, dacă nimic nu se schimbă, sistemul nostru alimentar va depăși probabil resursele planetei noastre până în anul 2050. Trecerea la o dietă vegană poate fi o modalitate de a întârzia acest rezultat

Tipuri de veganism

Este important să rețineți că veganul nu înseamnă neapărat sănătos.

Calitatea unei diete vegane depinde de alimentele care o compun. Astfel, unele diete vegane pot avea multe beneficii pentru sănătate, în timp ce altele pot să nu fie benefice pentru sănătatea ta.

Iată câteva subcategorii de dietă vegană pe care le-am întâlnit în practica mea clinică în ultimii doi ani:

  • Vegani dietetici. Folosit adesea interschimbabil cu „mâncătorii de plante”, acest termen se referă la cei care evită produsele de origine animală în dieta lor, dar continuă să le folosească în alte produse, cum ar fi îmbrăcăminte și cosmetice.
  • Vegani cu alimente integrale. Acești indivizi preferă o dietă bogată în alimente integrale, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe.
  • Vegani „ junk-food”. Unii oameni se bazează foarte mult pe alimente vegane procesate, cum ar fi carne vegană, cartofi prăjiți, mese congelate și deserturi, inclusiv fursecuri Oreo și înghețată fără lapte.
  • Vegani cu alimente crude. Acest grup mănâncă numai alimente care sunt crude sau gătite la temperaturi sub 118°F (48°C).
  • Vegani cu alimente crude cu conținut scăzut de grăsimi. Cunoscut și sub denumirea de fructe, acest subset limitează alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi nucile, avocado și nucile de cocos, bazându-se în principal pe fructe. Ei pot mânca ocazional cantități mici de alte plante.

Dietele vegane cu alimente integrale tind să ofere beneficii excelente pentru sănătate. Dacă sunteți interesat să încercați o dietă vegană, luați în considerare să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a găsi dieta potrivită pentru dvs.

Ce mănâncă veganii?

Iată câteva alimente esențiale pe care oamenii care urmează o dietă vegană tind să le consume și să le evite.

Alimente pe care le consumă veganii

Evitarea produselor de origine animală nu vă limitează doar să mâncați salate și tofu . Există o mare varietate de alimente delicioase pe care le puteți mânca într-o dietă vegană.

Iată câteva idei:

  • Fasole, mazăre și linte: cum ar fi linte roșie, maro sau verde; naut; Mazăre despicată; fasole negre; fasole neagra; fasole alba; și fasole
  • Produse din soia: cum ar fi laptele de soia fortificat, boabele de soia și produsele obținute din acestea, cum ar fi tofu, tempeh și natto
  • Nuci: cum ar fi arahide, migdale, caju și unturile lor
  • Semințe: cum ar fi semințele de floarea soarelui, semințele de susan și unturile acestora, precum și semințele de in, semințele de cânepă și semințele de chia
  • Cerealele integrale: cum ar fi quinoa, grâul integral, ovăzul integral și orezul brun sau sălbatic din cereale integrale, precum și produsele obținute din aceste alimente, cum ar fi pâinea din cereale integrale, biscuiții și pastele.
  • Legume cu amidon: cum ar fi cartofi, cartofi dulci, porumb, dovleac, sfeclă și napi
  • Legume fără amidon: cum ar fi broccoli, varză, sparanghel, ridichi și verdeață cu frunze; acestea pot fi crude, congelate, conservate, uscate sau făcute piure
  • Fructe: cum ar fi mere, pere, banane, fructe de pădure, mango, ananas, portocale și mandarine; acestea pot fi achiziționate proaspete, congelate, conservate, uscate sau făcute piure
  • Alte alimente pe bază de plante: cum ar fi algele, drojdia nutritivă , laptele și iaurturile de plante fortificate și siropul de arțar

Alimente pe care veganii le evită

Veganii evită toate alimentele de origine animală. Acestea includ:

  • Carne și pește: cum ar fi carnea de vită, pui, rață, pește și crustacee
  • Ouă: ouă întregi și alimente care le conțin, cum ar fi produsele de panificație
  • Lactate: lapte, brânză, unt și smântână, precum și alimente preparate cu aceste ingrediente
  • Alte ingrediente de origine animală: cum ar fi miere , albumină, cazeină, carmin, gelatină, pepsină, șelac, isinglass și zer

Verificarea etichetelor alimentelor este, în general, cea mai bună modalitate de a determina dacă un aliment conține ingrediente de origine animală. Multe alimente vegane sunt acum etichetate ca atare, ceea ce face mai ușor să le recunoașteți atunci când faceți cumpărături.

Related Posts

Articole recomandate:

Confortabili și fashion – pantalonii Femina Medical
08/12/2022
Photo Weight management through balanced diet and exercise
Cum să-ți menții o greutate sănătoasă prin alimentație și exerciții fizice echilibrate
04/03/2024
Relația dintre Sănătate și Medicină – Împletirea Vitală pentru Bunăstarea Umană
23/07/2023

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!