Ce este si care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Ce este sindromul de tunel carpian?

Tunelul carpian este un spatiu ingust aflat in incheietura mainii, prin care trece nervul median, un nerv important al membrului superior. Tunelul este inconjurat de oase carpiene asezate in arcada, precum si de un ligament rezistent ce poarta denumirea de ligamentul carpian transvers. Prin tunelul carpian nu trece doar nervul median, ci si noua tendoane responsabile de miscarea degetelor. Nervul median ofera sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii (degetele I, II, III si prima jumatate a degetului IV), avand de asemenea rolul de a inerva unii muschi ai mainii care realizeaza miscari fine.

Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median, manifestandu-se prin amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in degete si, in cazuri avansate, in mana si chiar in brat.

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Simptomele acestei neuropatii de compresie variaza de la persoana la persoana, dar aproape intotdeauna apar la nivelul primelor patru degete ale mainii si in incheietura mainii. Durerile afectiunii sunt de obicei mai accentuate noaptea si tind sa provoace probleme de somn.

Alte simptome ale sindromului de tunel carpian includ amorteala, furnicaturi (senzatie ca de ace), stangacie, putere de prindere redusa si chiar dificultati in coordonarea miscarilor. Printre simptomele mai putin frecvente se numara durerile de umar sau amorteala doar la nivelul degetului mijlociu.

In cazul in care te confrunti cu unul sau mai multe dintre simptomele mentionate mai sus, este important sa te programezi cat mai curand la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii pentru a obtine un diagnostic si un tratament adecvat.

Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, asadar va evolua spre agravare. In cazul in care nu este tratat corect, poate duce la complicatii serioase, inclusiv la dureri insuportabile, dificultati de folosire a mainii si la pierderea completa a sensibilitatii in degetele I-IV.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Conform celor de la Vitta Clinic, sindromul de tunel carpian apare din cauza presiunii constante asupra nervului median atunci cand trece prin tunelul carpian. Aceasta presiune poate aparea din mai multe motive, cum ar fi:

Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii

Inflamatia tendoanelor din interiorul tunelului carpian este cel mai frecvent factor asociat cu aceasta afectiune. Inflamatia poate sa apara din cauza suprasolicitarii mainii si incheieturii mainii sau miscarilor cu forta ridicata ale incheieturii mainii.

Joburile si hobby-urile care implica utilizarea instrumentelor vibratoare prezinta, de asemenea, un risc ridicat pentru sindromul de tunel carpian.

Sarcina

In timpul sarcinii, in special in cel de-al treilea trimestru de sarcina, gravidele se confrunta cu retentii de lichide care pot aparea chiar si in interiorul tunelului carpian, punand presiune asupra nervului median.

Tumorile care se dezvolta in cadrul tunelului carpian

Tumorile si alte excrescente ce se dezvolta in interiorul tunelului carpian pot comprima nervul median, provocand aparitia simptomelor de sindrom de tunel carpian.

Afectiunile inflamatorii

Afectiunile ce provoaca un raspuns inflamator, cum ar fi artrita reumatoida, pot afecta mucoasa din jurul tendoanelor tunelului carpian si pot pune presiune asupra nervului median.

Consumul de anumite medicamente

Mai multe studii au aratat ca exista o legatura intre sindromul de tunel carpian si consumul de anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele orale, unele antiretrovirale si bifosfonatii.

Related Posts

Articole recomandate:

De ce să alegi profesia de asistent medical?
15/06/2022
Importanta colaborarii cu un cabinet de psihoterapie
Importanta colaborarii cu un cabinet de psihoterapie
24/10/2023
Bolile cardiovasculare: Factori de risc, simptome și prevenție
13/02/2024

CAUCIUCURI VARA - Orice Model pe Vadrexim.ro!