Ce este glutationul?

Glutationul, denumit si GSH, prescurtarea de la glutathione sulfhydryl, este cel mai raspandit antioxidant produs de corpul uman. Este o componenta critica in detoxifiere si ajuta la reincarcarea altor antioxidanti.

 Glutationul, denumit si GSH, prescurtarea de la glutathione sulfhydryl, este cel mai raspandit antioxidant produs de corpul uman. Este o componenta critica in detoxifiere si ajuta la reincarcarea altor antioxidanti.

Daca nivelul de glutation din corpul nostru este adecvat , avem mai putine sanse de a dezvolta diferite boli. Cu toate aestea, este adevarat si invers, atunci cand suntem bolnavi, nivelul de glutation din corpul nostru scade si el. Un nivel scazut de glutation este asociat cu dezvoltarea bolilor de inima, cancerului, diabetului, bolilor infectioase si chiar dementei.

Fiecare celula din corp este capabila sa produca glutation si importanta sa cea mai mare este evidenta prin faptul ca Natura a pus-o in tot organismul. Cele mai inalte concentratii de glutation au fost identificate la organele responsabile cu prelucrarea compusilor toxici si oxidanti care intra in organism prin alimente, bauturi, medicamente sau aer – ficat, rinichi, flora intestinala si plamani.

Daca ne schimbam dieta, putem influenta semnificativ cantitatea glutationului in organism. Vestea buna este ca exista multe alimente care pot creste nivelul acestei substante: grapefruit, kale, ceapa, usturoi, varza, avocado sau broccoli.

Glutationul si enzimele sale asociate pot lega in mod eficient o gama larga de toxine, inclusiv specii reactive de oxigen, peroxizi, peroxizi lipidici si metale grele. Odata captate si neutralizate de acest antioxidant, aceste toxine pot fi eliminate in siguranta prin ficat si intestin. De asemenea, poate recicla antioxidanti importanti, cum ar fi vitaminele E si C, si poate sustine functia imunitara adecvata.

De ce este important aportul de glutation (GSH)?

Pentru ca leaga radicalii liberi: glutationul este o molecula extrem de importanta de neutralizare a radicalilor liberi. Glutationul, cunoscut drept unul dintre cei mai puternici antiodidanti din corpul nostru, este capabil sa elimine radicalii liberi din corpul nostru si sa lupte impotriva efectelor lor daunatoare. Ne protejeaza corpul de substantele radioactive si de radiatiile UV. Este cea mai puternica substanta vindecatoare a organismului.

Generarea de radicali liberi poate declansa o serie intreaga de reactii complicate si imprevizibile in corpul nostru, pot deteriora grasimile, proteinele si acizii nucleici. Productia excesiva de radicali liberi chimici se manifesta in cele din urma intotdeauna intr-un fel de boala, cea mai grava forma fiind dezvoltarea unei tumori canceroase.

Glutationul incetineste imbatranirea; pe masura ce imbatranim, sistemul nostru de aparare este din ce in ce mai putin capabil sa lupte impotriva liberului generat constant. Glutationul poate neutraliza radicalii liberi care sunt asociati cu imbatranirea si poate incetini dramatic procesul acestuia si poate reconstrui celulele deteriorate. Daca aveti deficit de glutation, procesul de imbatranire este accelerat.

Lipsa glutationului poate duce la afectiuni ale sistemului nervos: afecteaza mai intai sistemul nervos, ceea ce duce la tulburari de coordonare si ulterior la scaderea capacitatii noastre de recunoastere. Joaca, de asemenea un rol important in dezvoltarea unor boli mai grave ale sistemului norvos, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla sau boala Alzheimer.

Intareste sistemul imunitar: deoarece glutationul este un antioxidant atat de puternic si un stimulent imunitar, se considera ca ajuta la prevenirea cancerului, in special la nivelul ficatului, unde are loc principala stocare a substantelor daunatoare neutralizate. Exista tot mai multe dovezi stiintifice ca glutationul este unul dintre potentialele medicamente antitumorale ale corpului uman.

Are efect antiinflamator: s-a dovedit ca glutationul are un efect antiinflamator si poate accelera procesul de regenerare. Are un efect deosebit de pozitiv asupra artritei.

Are efect detoxifiant: are un efect puternic detoxifiant si ne protejeaza organismul de efectele nocive ale metalelor grele, multor droguri, radiatii, fum de tigara, alcool si poluare.

Rezultatele unui experiment de 6 luni efectuat de cercetatorii americani privind efectele glutationului luat oral au aratat ca nivelurile de GSH din celulele rosii din sange, plasma, limfocite si mucoasa bucala au fost semnificativ crescute la grupul care a primit doze mari de GSH (1000mg pe zi) in comparatie cu grupul de control, si astfel s-a dovedit ca merita sa introducem glutation in corpul nostru dintr-o sursa externa. Cand GSH (glutationul) este administrat pe cale orala, doar o mica parte din acesta poate ajunge la celule. Din acest motiv, majoritatea produselor care contine glutation nu isi pot indeplini sarcina de a corecta deficienta de glutation in celule.

La aceste probleme poate sa fie o solutie glutationul lipozomal, care asigura o biodisponibilitate crescuta, adica o absorbtie mai usoara la nivel celular.