Ce afecțiuni poate ascunde constipația

Constipația este o problemă comună, adesea subestimată, care afectează anual milioane de oameni la nivel global. Deși majoritatea cazurilor de constipație sunt temporare și pot fi tratate prin modificări ale stilului de viață și ale alimentației, constipația poate semnala uneori probleme medicale mai grave. Printre cauzele potențiale grave ale constipației se numără obstrucțiile intestinale, tumorile colorectale, bolile neurologice și anumite afecțiuni endocrine, cum ar fi hipotiroidismul.

Cauzele comune ale constipației

Constipația poate să apară pe fondul unei alimentații nesănătoase sau săracă în fibre, a unui aport insuficient de lichide sau în urma administrării anumitor medicamente. Lipsa de exercițiu fizic, stresul și schimbările în rutina zilnică pot, de asemenea, contribui la apariția constipației. De obicei, constipația poate fi gestionată prin ajustări simple ale stilului de viață.

Cauze mai puțin comune pentru constipație

Pe lângă cauzele comune, există situații în care constipația apare în urma unor procese patologice mai complexe. Cauzele mai puțin comune includ obstrucțiile intestinale, sindromul de colon iritabil, boala diverticulară, dar și unele condiții neurologice (precum scleroza multiplă sau boala Parkinson).

Sindromul de colon iritabil (SCI)

SCI este o tulburare gastrointestinală cronică ce se caracterizează prin dureri abdominale și schimbări în procesul de defecare. Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot experimenta perioade de constipație și diaree însoțite de dureri abdominale și disconfort.

Obstrucțiile intestinale

Obstrucțiile intestinale, cauzate de aderențe, tumori, hernii, calculi, colecții de paraziți, boli inflamatorii sau chiar de fecaloame (masă de materii fecale întărite care s-a acumulat în intestin, de obicei în colon sau rect și care nu poate fi evacuată în mod natural) pot împiedica tranzitul normal al scaunelor. Pacienții cu obstrucții pot prezenta simptome severe, precum dureri abdominale intense, vărsături și distensie abdominală. Netratată, o obstrucție intestinală poate duce la sepsis, o condiție potențial fatală.

Boala diverticulară

Boala diverticulară apare atunci când mici saci sau diverticuli se formează în peretele colonului. Constipația cronică poate contribui la formarea diverticulilor, iar inflamația sau infecția lor poate duce la dureri abdominale severe, febră și modificări ale tranzitului intestinal.

Cum se manifestă și care sunt potențialele complicații ale constipației?

Simptomele constipației includ dificultatea de a evacua scaunele, scaunele tari și uscate, senzația de evacuare incompletă și balonarea. Persistența simptomelor poate sugera o patologie mai gravă, care necesită întotdeauna evaluare medicală. O complicație comună a constipației o reprezintă afecțiunile anorectale, precum hemoroizii sau fisurile anale. Astfel de condiții necesită, în majoritatea cazurilor, un control medical de specialitate la un medic proctolog in Bucuresti și, în funcție de recomandări, efectuarea unui tratament.

Fisurile anale sunt mici rupturi în mucoasa canalului anal care pot cauza dureri intense și sângerări în timpul defecării. Deși sunt adesea rezultatul constipației cronice, fisurile anale pot fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni inflamatorii sau infecțioase ale intestinului. Cele mai comune simptome pentru fisura anala includ durerea severă în timpul și după defecare și sângerarea rectală ușoară.

Related Posts