Cataracta – afecțiunea care se instalează în viețile majorității oamenilor odată cu vârsta

Studiile arată că până la 70% din populația cu vârstă de peste 65 de ani ajunge să sufere de cataractă. Cu alte cuvinte, fiecare dintre români va ajunge să ia contact, la un moment dat, cu această problemă, fie în mod direct, fie prin cineva drag. Deși corectabilă prin intervenție chirurgicală, cataracta dă de cap multor oameni, mai ales în lipsa informațiilor medicale corecte, venite din partea unor specialiști în domeniu.

Află mai multe despre această problemă oftalmologică și întâmpină problemele ce pot apărea odată cu vârsta:
Ce este cataracta și ce cauze o determină
Cataracta, o boală ce afectează sistemul ocular, a fost identificată încă din vremurile antice și constă în pierderea vederii cauzată de deteriorarea cristalinului, elementul optic ce asigură focalizarea luminii la nivelul globului ocular. Din păcate, odată cu timpul, cristalinul se opacizează, conducând la o vedere neclară. Cataracta este de mai multe tipuri, dintre care cel mai comun este cataracta nucleară, ce apare odată cu vârsta. Alte forme de cataractă pot fi cauzate de instalarea diabetului, sau chiar de malformații congenitale. Așadar, dat fiind spectrul larg de cauze ce pot determina cataracta, cât și înțelegerea limitată pe care momentan știința o are asupra proceselor de îmbătrânire, prevenirea cataractei este, cel puțin pentru moment, o problemă ce își așteaptă elucidarea.

Operația de cataractă – singura soluție împotriva deteriorării cristalinului
Ca orice piesă dintr-un sofisticat aparat optic cum este ochiul uman, cristalinul este predispus deteriorării. Odată cu timpul, acesta își pierde din elasticitate și transparență, ducând la o scădere considerabilă în ceea ce privește capacitatea de vedere. Mai mult, se întâmplă de multe ori ca această deteriorare să nu se producă în același ritm în cazul ambilor ochi, astfel încât persoana afectată nu va sesiza cu ușurință deteriorarea vederii la început. Momentan, singura corecție ce poate fi aplicată în cazul cataractei este intervenția chirurgicală, realizată prin schimbarea cristalinului cu o lentilă artificială, cu proprietăți similare, ce nu va mai fi supusă procesului de deteriorare. Pentru sfaturi cu privire la asemenea intervenții, specialiștii de la infosan.ro îți stau la dispoziție. Află în ce constă operația de cataractă și decide să faci pasul către o intervenție chirurgicală cât mai devreme posibil, când va fi nevoie. Tu și familia vă veți bucura nespus de beneficiile pe care o intervenție făcută la timp le poate avea pentru calitatea vieții tale.

Progrese promițătoare făcute de știință pentru combaterea cataractei
Deși până acum niciun grup de cercetare academic sau din industria farmaceutică nu a reușit să ajungă la un succes în ceea ce privește tratarea sau prevenirea cataractei, există speranță în acest domeniu al cercetării că următorii ani vor aduce progrese nemaiatinse până acum. Spre exemplu, un grup internațional de cercetători, conduși de o profesoară din Marea Britanie, a concluzionat că proteina aqua-porină, implicată în procesul de permeabilizare în timpul dezvoltării ochiului, poate contribui la opacizarea cristalinului, ce duce la cataractă. Astfel, o terapie concentrată pe reglarea activității acestei proteine poate deveni o strategie de succes în lupta cu cataracta. Mai mult, în cazul diabetului de tip metabolic, au fost identificate alte potențiale enzime ce pot fi dezactivate pentru a încetini sau chiar remedia cataracta. Dacă ești curios legat de cum poate fi tratată cataracta, trebuie să știi că există soluții în curs de dezvoltare, ce vor deveni cel mai probabil disponibile publicului larg în viitorul apropiat. Astfel, și în acest domeniu devine din ce în ce mai evident cum colaborarea dintre medici, mediul academic și cel industrial poate face diferența pentru pacienți.

Dacă tu sau cineva drag suferă de cataractă, nu ezita să ceri sfaturile unui specialist. Fii convins că această problemă este remediabilă, iar cu o intervenție la momentul potrivit, vederea îți va redeveni la fel de bună ca în tinerețe!